Спадът в активността на частния сектор в еврозоната се е ускорил през януари, пораждайки опасения от нова рецесия в резултат на затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса. Това сочи композитният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) на компанията Маркит (Markit), предадоха Франс прес и Ройтерс.

Индексът се е понижил до 47,5 пункта от 49,1 през декември. Всяка стойност под 50 означава, че активността се свива, допълва БТА.

Втора рецесия за икономиката на еврозоната изглежда все по-неизбежна, тъй като ограниченията срещу Ковид-19 са продължили да нанасят щети на бизнеса и през януари, коментира икономистът Крис Уилямсън от Маркит.

Данните, публикувани днес, сочат "трети пореден месечен спад в частната активност". Уточнява се обаче, че тенденцията е по-слабо изразено, отколкото през пролетта на 2020 година, когато първата коронавирусна вълна заля Европа.

В същото време е отчетена по-голяма устойчивост на промишлеността в сравнение със сектора на услугите.

Индексът за Германия, чиято икономика е по-насочена към индустриалното производство, показва, че растежът на активността е продължил. Той обаче не е толкова силен, колкото през декември, и е най-ниският от юли.