Бизнес активността в еврозоната отчита по-силно от очакваното съживяване този месец въпреки проблемите, породени от епидемията от коронавирус, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Анкета на бизнес мениджъри, изготвена от финансовата компания Ай Ейч Ес Маркит (IHS Markit), показва, че икономиката е нараснала през февруари с най-бързото си темпо от шест месеца, като секторът на услугите бележи растеж, а проблемите в производството са намалели.

Месечният индекс на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), който измерва бизнес активността и е приеман за добър измерител на състоянието на икономиката, се е повишил до 51,6 пункта спрямо 51,3 пункта през януари.

Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха средна стойност на индекса от 51 пункта.

Пи Ем Ай на равнище над 50 пункта бележи растеж.

Крис Уилямсън, главен икономист на Маркит, коментира, че растежът се дължи предимно на устойчивостта на сектора на услугите, "но производството също проявява окуражителни признаци на излизане от спада, засегнал производителите повече от година."

Новите бизнес поръчки обаче са останали ограничени на фона на несигурността в света, отразила се отрицателно на световния икономически растеж през последните няколко месеца, особено несигурността в търговията заради Брекзит и търговската война между Китай и САЩ, отбелязва АП.

В края на миналата година икономиката на еврозоната отчете слаб растеж, японската икономика се сви, а икономическият растеж на Китай и САЩ се забави.

Анкетата сочи също така, че епидемията от коронавирус, която се появи най-напред и засегна предимно Китай, е нанесла щети на пътуванията, туризма и предизвика забавяне в доставките за компаниите.

Уилямсън отбеляза, че последиците от епидемията все още не са ясни. Перспективите остават изключително несигурни, каза той.

Каква инфлация отчита статистиката за ЕС и България

През януари годишната инфлация се е ускорила до 1,4 процента в еврозоната и до 1,7 процента в целия Европейски съюз, съобщи днес Евростат.

През декември показателят бе съответно 1,3 процента и 1,6 процента във валутния съюз и ЕС.

В България миналия месец инфлацията е достигнала годишен темп от 3,4 процента спрямо 3,1 процента през декември, като Евростат уточнява, че данните за страната ни са предварителни.

През януари най-ниска е била инфлацията в Италия (0,4 на сто), Кипър (0,7 на сто), Дания (0,8 на сто) и Португалия (0,8 на сто), а най-висока - в Унгария (4,7 на сто), Румъния (3,9 на сто), Чехия (3,8 на сто) и Полша (3,8 на сто).

Най-голям тласък на инфлацията в еврозоната са дали услугите (+0,68 процентни пункта), следвани от храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,4 процентни пункта), енергията (+0,19 процентни пункта) и неенергийните промишлени стоки (+0,08 процентни пункта), сочат статистическите данни.