Телевизия Си Ен Ен назначи за свой ръководител бившия главен изпълнителен директор на Би Би Си и в. "Ню Йорк таймс" Марк Томпсън, съобщи телевизионната мрежа в сряда. Асошиейтед прес определя този ход като опит за промяна в американската медия, която през последните две години смени двама ръководители и загуби зрители.

"Няма по-опитен, уважаван или способен изпълнителен директор в новинарския бизнес днес от Марк и ние сме развълнувани да се присъедини към нашия екип и да води CNN Worldwide в бъдещето", се казва в изявление на Дейвид Заслав, ръководител на компанията майка на телевизията - "Уорнър Брадърс Дискавъри" (Warner Bros. Discovery)

Томпсън е назначен за председател и главен изпълнителен директор на Cи Ен Ен и ще заеме поста на 9 октомври. Той заменя Крис Лихт, който беше уволнен през юни, и екипа от четирима души, който управляваше междувременно телевизията, съобщиха от "Уорнър брадърс".

"Сега светът се нуждае от точни, надеждни новини повече от всякога и никога не сме имали повече начини да посрещнем тази нужда у дома и в чужбина", казва Томпсън в изявление. "Там, където другите виждат прекъсване, аз виждам възможност. Нямам търпение да запретна ръкави и да се заема с новите си колеги, за да изградя успешно бъдеще за CNN", допълва той.

Назначаването на Томпсън идва във важен момент за CNN, като мрежата е изправена пред множество значителни предизвикателства. Начинът, по който се адресират тези предизвикателства, ще определи бъдещето на новинарската мрежа. Най-вече CNN е изправена пред екзистенциална заплаха за своя бизнес модел поради бързото свиване на традиционната линейна телевизия, където генерира по-голямата част от приходите си.

Томпсън, който напусна "Ню Йорк таймс" през 2020 г. след осем години като президент и главен изпълнителен директор на тази компания, има заслуга за превръщането ѝ в организация, която е ориентирана към цифровите технологии и е по-зависима от платените абонати, отколкото от сриващия се рекламен пазар, обрекъл на гибел много вестници. Англичанинът е бил генерален директор на Би Би Си от 2004 до 2012 г.

Лихт беше освободен след бурни 13 месеца, през които Cи Ен Ен изостана по рейтинг на популярност от "Фокс нюз" и Ем Ес Ен Би Си.

Предшественикът му Джеф Зукър беше уволнен през февруари 2022 г., след като се опитал да запази в тайна от шефовете си романтична връзка със своя колежка от ръководството на телевизията.