Поредното изостряне на кризата с етиопския язовир "Възраждане" на Сини Нил е във фокуса на египетските медии, след като в началото на седмицата Етиопия официално уведоми страните по течението на реката - Судан и Египет, че е започнала втората фаза по запълването на водохранилището. Кайро и Хартум настояват пълненето и използването на огромното съоръжение да бъде предшествано от правнообвързващо споразумение, което да гарантира водната им сигурност. Етиопия от своя страна смята, че години наред е била лишена от правата си върху ресурсите на най-дългата река в света и гледа на язовира като на ключов проект за развитието си.

В завършен вид най-голямата водноелектрическа централа в Африка се очаква да осигури електричество за над 65 милиона души. Спорът между трите страни не намира решение вече цяло десетилетие, а миналата година властите в Адис Абеба извършиха едностранно първата фаза на пълнене с 4.9 милиарда кубични метра вода. Тогава, както и сега Кайро и Хартум се обърнаха към Съвета за сигурност на ООН.

Днес се очаква въпросът да бъде обсъден от международния орган. Тунис, единствената арабска държава сред десетте непостоянни членки на Съвета, внесе изготвен от Египет и Судан проект на резолюция, която настоява Етиопия да спре едностранните действия и призовава за възобновяване на преговорите и финализиране в рамките на шест месеца на правнообвързващо споразумение. Според източници на в. "Ал Ахрам", който публикува пълния текст на резолюцията, гласуването й може да бъде забавено със седмица, което ще даде възможност на египетската делегация да проведе допълнителни срещи с представители на страните-членки, за да обясни позицията си.

За Кайро въпросът е от жизненоважно значение

Нил осигурява над 90 процента от възобновяемите водни ресурси на северноафриканската страна, която с 530 куб. метра на човек годишно вече е застрашена от недостиг на вода. Судан се опасява за безопасността на мега язовира и влиянието му върху суданските язовири и водни станции.

Река Нил край Кайро

Снимка: iStock by Getty Images

Египет и Судан успяха да поставят кризата с "Възраждане" в центъра на международното внимание, коментира пред "Дейли нюз Иджипт" преподавателят по водни ресурси и устойчиво развитие в Американския университет в Кайро Хани Сеуилам. Ако по някаква причина язовирната дига се повреди, Судан ще бъде тежко засегнат, суданският язовир Росейрес се намира на едва 100 километра от етиопския язовир, отбелязва експертът. По думите му Египет е предприел мерки, за да избегне първоначалните негативни последици, но без обвързващо споразумение те ще са неизбежни в дългосрочен план.

Въпреки активната си дипломатическа кампания и заявената от редица държави подкрепа, Кайро и Хартун не са оптимисти, че Съветът за сигурност ще одобри резолюцията, нито че ще заеме позиция за разширяване на преговорите под председателството на Африканския съюз, така че да включват ООН, Съединените щати и Европейския съюз, пише "Ал Ахрам". Постоянният представител на Франция в ООН Никола дьо Ривиер заяви, че разпределението на водните ресурси сред страните по поречието на Нил не е работа на Съвета за сигурност. Според дипломатически източник на изданието Кайро и Хартум полагат всички усилия да осигурят изявление на председателя на Съвета за необходимостта от финално и юридически обвързващо споразумение до края на годината.

Египетските и суданските власти вече обсъждат план Б и възможните начини за отговор на действията на Етиопия. Преди да замине за Ню Йорк външният министър на Египет Самех Шукри заяви, че "всички възможности са на масата". Египетски официален източник уточнява пред "Ал Ахрам", че военни действия далеч не са единствената възможност. По думите му Египет работи с други страни от басейна на река Нил за намаляване на загубата на вода в блатисти райони и връщането й в Бели Нил, който не минава през Етиопия, както и за максимално използване на собствените им водни ресурси за напояване и производство на електричество, така че да не се налага да се обръщат към Етиопия за вода или електричество.

Според председателя на Комисията по външна политика в Камарата на представителите на египетския парламент Карим Даруиш със започването на втората фаза на пълнене на язовир "Възраждане" Етиопия застрашава международните мир и сигурност. Пред онлайн изданието на списание "Иджипт тудей" той посочва, че Етиопия не зачита принципа за африкански решения на африканските проблеми и чрез продължителните преговори под председателството на Африканския съюз по-скоро е избегнала постигането на правнообвързващо споразумение. Според Даруиш проблемът е в настоящия етиопски режим, а не в етиопските хора, които са исторически свързани с египтяните.