Германската фармацевтична компания "Бионтех" (BioNTech), която в парньорство с американската "Пфайзер" (Pfizer) разработи първата масова ваксина срещу COVID-19, отчете силен ръст на тримесечната си печалба при засилено търсене на своята продукция, подхранвано от пандемията от коронавирус, предаде Асошиейтед прес.

Компанията отчете нетна печалба от близо 3,2 милиарда евро (3,6 милиарда долара) за периода октомври-декември 2021 г. в сравнение с едва 367 милиона евро за същия период година по-рано.

Дивидентът от акция на компанията е нараснал от 1,43 евро на 12,18 евро.

Тримесечните приходи са скочили до 5,5 милиарда евро спрямо 345,4 милиона евро за същото тримесечие на 2020 година.

"Приходите ни от ваксини срещу коронавирус за 2021 г. бяха значително повлияни от извънредните обстоятелства на продължаващата пандемия", заяви главният финансов директор Йенс Холщайн в прессъобщение.

Ваксинациите с препарата на "Пфайзер/Бионтех", продаван под търговското наименование "Комирнати" (Comirnaty), започнаха през декември 2020 година.

Фармацевтичният гигант, базиран в град Майнц, в близост до Франкфурт, съобщи, че около 2,6 милиарда дози от ваксината са били доставени миналата година.

"Бионтех" заяви, че е подписал поръчки за още 2,4 милиарда дози през настоящата година, като очаква това да донесе приходи за компанията в размер на 13 до 17 милиарда евро.

Компанията, която по-рано заяви, че ще насочи непредвидени печалби от базираната на иРНК технология ваксина обратно в разработването на други лекарства за борба с рака и други заболявания, планира да увеличи разходите си за изследвания и разработки до 1,4-1,5 милиарда милиарда евро.

"Бионтех" обяви, че предлага специален паричен дивидент от 2 евро на акция и освен това ще изкупи обратно акции на стойност до 1,5 милиарда долара, защото иска да сподели успехите си с акционерите.

За цялата 2021 г. компанията е на чиста печалба от 10,3 милиарда евро при 19 милиарда евро приходи.