България ще постигне най-бързия ръст в региона на Централна и Източна Европа със среден ръст от 4,3 на сто за 2018 г. и 2019 г. След страната ни, с по 4%, се нареждат още Словакия, Румъния, Унгария и Турция.

Toвa става ясно от пocлeднa пpoгнoзa на UnіСrеdіt за pacтeжa нa икономиките на ЦИE, пpeдcтaвeнa пo вpeмe нa гoдишнaтa cpeщa нa Eвpoпeйcĸaтa бaнĸa зa възcтaнoвявaнe и paзвитиe в Йopдaния, съобщава Инвестор.

Икономиките от ЦИЕ също бележат най-силния си темп на растеж от финансовата криза насам. Очаква се икономиката да се разшири с 2,8% през 2018 г. в региона, като след това ще се забележи известно циклично забавяне, коментират още от банката. 

2018 г. ще бъде девета поредна година, в която ръстът на световната икономика ще бъде от поне 3,5%, като това не се е случвалo от 60-те години на миналия век. Ръстът на БВП на еврозоната също е силен и се вижда в редица страни.

Растежът на кредитирането в Централна и Източна Европа (без Русия и Турция, или CESEE) през 2018 г. за пръв път ще съответства на ръста на депозитите от десет години насам. През миналата година увеличението на депозитите рязко се ускори до 8%, докато при кредитирането повишението стабилно нараства от 2015 г. насам, след като спадна под нулата предишните три години. Тази година обаче се очаква ръстът и при двата сегмента да достигне 5%, сочат новите данни на UniCredit.