Сроковете за корпоративния данък, който трябваше да бъде внесен до 31 март, за годишните декларации за корпоративни данъци, респективно плащанията по тях, бяха удължени до края на месец юни, същото е валидно и за едноличните търговци, заяви в "Още от деня" по БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Той уточни, че е важно да се знае, че за физическите лица, които подават данъчна декларация, няма промяна в срока - срокът за ползване на 5% отстъпка е до 31 март, крайният срок за деклариране на дохода и плащане на данъка е 30 април.

Основните срокове, които са за осигурителните вноски и за ДДС, не са променени. Росен Бъчваров поясни, че това е така, защото осигурителните вноски освен задължение на работодателя и работника, са и и право - това са осигурителни права, затова там няма промяна в сроковете. Но има някои облекчени процедури.

"Преустановява се принудителното събиране, т.е. НАП няма да използва инструменти да се продаде имущество на длъжник, нито ще се образуват изпълнителни дела", каза Росен Бъчваров.

На въпрос за плащането на осигуровките, което трябва да стане до 25 число на месеца, и дали има забавяне, той подчерта, че много малко време е минало, за да се правят обобщения, трябва да е изтекъл поне месец от тези извънредни мерки за общовалидни изводи или макроикономически изводи.

"Виждаме, че и бизнес, и граждани подават данъчните си и осигурителни декларации, съвсем отделен въпрос обаче е какво ще се случи с плащането", каза Росен Бъчваров.

Говорителят на НАП потвърди, че документите могат да се подават онлайн, но и офисите на агенцията ще работят, но в редуциран състав.

"Най-затруднени в момента са хората, които упражняват свободни професии. В момента се обсъжда програмата, очаква се утре тази програма за компенсиране. Очакваме новини за решението на правителството и постановлението и тогава би могло да се обсъжда механизъм", завърши Росен Бъчваров.