В много райони на Гърция, сред които и част от островите, които са популярна туристическа дестинация, от днес се въвежда ново, ограничено работно време на ресторанти, кафенета, барове и нощни клубове, и те ще трябва да затварят в полунощ, съобщи агенция МИА.

Мярката, която ще важи до 23 август, се отнася за региона на Източна Македония и Тракия, градовете Солун, Лариса, Волос, Катерини, в Халкидики, както и на островите Крит, Миконос, Парос, Санторини, Родос, Андипарос, Закинтос и Кос.

В зависимост от епидемиологичната ситуация в страната, ограниченията може да обхванат и други райони на Гърция. С решение на правителството на ресторанти, кафенета, нощни клубове и барове е забранено да работят от полунощ до 7 часа сутринта.

Сред новите мерки на гръцкото правителство е и изискването за отрицателен PCR тест за пристигащите от Белгия, Чехия, Нидерландия, Испания и Швеция. Отрицателен тест, направен до 72 часа преди пътуването, ще се изисква и от всички, които преминават сухопътните граници на страната. В това число влизат и постоянно пребиваващите в Гърция, които са пътували в чужбина. Това изискване влиза в сила от 17 август.

В страната от началото на пандемията са регистрирани 5 749 случая на коронавирус, смъртните случаи са над 200. За денонощието са регистрирани 126 новозаразени.