Финансовите министри на Германия и Украйна подписаха съвместна декларация за намерение в подкрепа на усилията по възстановяването на страната след края на войната, поведена от Русия, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

"Няма да ограничаваме формите на подкрепа за Украйна, от които тя се нуждае, за да спечели войната", заяви германският финансов министър Кристиан Линднер. "Искаме да допринесем сега, за да може Украйна да положи основите на бъдещия си растеж посредством възстановяване".

Не става дума само за финансов ресурс, но и за създаване на институционален капацитет в подкрепа на частните компании в Украйна и на инвестициите, допълни Линднер.

В Берлин се провежда конференция за следвоенно възстановяване на Украйна, главно на нейната икономика, за утвърждаване на страната като бъдещ член на ЕС, в който си струва да се инвестира, въпреки че руското настъпление продължава, отбеляза Ройтерс.

Срещата идва броени дни преди международната мирна конференция за Украйна в Швейцария, на която обаче няма да присъстват представители на Русия и Китай.

Финансовото министерство е натоварило германската банка за развитие Ке еф Ве (KfW) да направи оценка на осъществимостта на проект, включващ финансови консултации в подкрепа на министерството на финансите на Украйна. Проектът трябва да подкрепи Фонда за бизнес развитие, за да се превърне той в независима държавна финансова институция, фокусирана върху малките и средни предприятия в Украйна.

Същевременно германският канцлер Олаф Шолц призова в словото си при откриването на конференцията частните компании да инвестират в Украйна, предаде Ройтерс.

Като се позова на оценки на Световната банка Украйна ще се нуждае от 500 милиарда долара през следващите 10 години, Шолц изтъкна, че компаниите трябва да получат бизнес стимули, за да инвестират. Той подчерта потенциала на страната в сектори като възобновяемите енергийни източници, информационните технологии и фармацията.

Украинският президент Володимир Зеленски изтъкна, че енергийната система на страната се нуждае спешно от подкрепа, тъй като е основна цел на руските атаки.