Белият дом представи днес предварителен проектобюджет за финансовата 2022 година на стойност 1,52 трлн. долара, предадоха световните агенции.

Администрацията на президента Джо Байдън залага силно увеличаване на разходите за борба с климатичните промени и насилието, извършвано с огнестрелни оръжия в обрат на политиките на бившия държавен глава Доналд Тръмп.

Размерът на проектобюджета отразява растеж с 8 процента на финансирането спрямо текущата година. Милиарди в повече ще бъдат инвестирани в обществен транспорт и почиствания на околната среда, увеличават се средствата за проверки на купувачите на оръжия.

Представен близо три месеца, след като Байдън пое властта, проектобюджетът дава представа за областите, които ще бъдат приоритетни за администрацията му, и открива процедурата на преговори с Конгреса за окончателния вариант на правителствените разходи.

Документът представлява запитване от президентската администрация до Конгреса, в което се очертават приоритетите на правителството. Членовете на двете конгресни камари сами разработват и утвърждават правителствените разходи, след което държавният глава подписва или отхвърля крайния документ.

Планира се да бъдат похарчени милиони за все повечето непридружени деца, преминаващи южната граница на САЩ от Централна Америка, както и 861 млн. долара за инвестиции в този регион.

Не са предвидени средства за строителството на стената по границата с Мексико - проект, станал емблематичен за предишната администрация.

Сред най-големите предложени увеличения е финансирането за училища в по-бедните квартали и за научни изследвания на смъртоносни болести, различни от Ковид-19. Правителството иска да отдели 6,5 млрд. долара за създаване на група, която да провежда целенасочени изследвания върху редица болести - от рак до диабет и Алцхаймер.

За министерството на отбраната са предвидени 715 млрд. долара или колкото и тази година, с отчитане на инфлацията. Това е компромис между либералите, настояващи за свиване на отбранителните разходи, и "ястребите", призоваващи за увеличаването им.

Представеният предварителен проектобюджет не включва инфраструктурния план на Байдън за 2 трлн. долара или промени в данъчното облагане, според източник от администрацията. Тези промени ще бъдат включени в пълния проектобюджет, който ще бъде представен в края на пролетта.