САЩ ще наложат нови икономически санкции и визови ограничения срещу лицата, отговорни за продължаващото насилие в Судан, съобщи Франс прес, като цитира високопоставен представител на Белия дом.

Насилието в страната е трагедия, която "трябва да спре", подчерта в изявление Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на Джо Байдън. Той не съобщи подробности за санкциите, предаде БТА.

Малко по-рано държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че Вашингтон планира санкции срещу лидерите, повели Судан "в погрешната посока", след провала на примирието, договорено с американска помощ. Той уточни, че и двете страни в конфликта са отговорни за ситуацията.

От началото на конфликта на 15 април армията на генерал Абдел Фатах ал Бурхан и паравоенните Сили за бърза подкрепа на генерал Мохамед Хамдан Дагало договориха десетина примирия, които скоро след приемането им се нарушаваха.

Вчера стана ясно, че Суданските въоръжени сили са преустановили участието си в преговорите за примирие с паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), с които в продължение на повече от месец се борят за контрола над африканската страна. Развитието на ситуацията представлява сериозен удар по целите на САЩ и Саудитска Арабия, които посредничат за постигането на примирие между двете враждуващи страни.

 

В изявлението си Джейк Съливан определи като ужасяваща "кървавата баня" в Хартум и в Дарфур. Нарушаването на последното примирие "само засилва нашите опасения от продължителен конфликт и големи страдания за суданския народ", добави той.

Санкции срещу Судан бяха обявени на сайта на министерството на финансите на САЩ, отбелязва Ройтерс.

Африканската държава изпадна в дълбока криза, след като в средата на април избухнаха сражения между суданските въоръжени сили, ръководени от генерал Абдел Фатах Бурхан, и Силите за бърза подкрепа (СБП), ръководени от генерал Махамед Хамдан Дагало, отбелязва АП. По данни на Синдиката на суданските лекари, който следи броя на жертвите сред цивилното население, в боевете са загинали най-малко 866 граждани, а хиляди са били ранени. По-рано медицинската организация заяви, че броят на жертвите вероятно е много по-голям.