Белгия е предложила вчера в Съвета на ЕС да бъдат обсъдени възможностите за въвеждането на ДДС за самолетните билети и на акциз върху керосина, съобщават местни медии. Отбелязва се, че засега това белгийско предложение среща подкрепата на Франция, Швеция, Люксембург и Холандия.

Очаква се въпросът да бъде обсъден на следващото заседание на европейските министри по околната среда през юни. Уточнява се, че засега нито една държава в ЕС не се е противопоставила открито на това предложение.

Белгийските власти отчитат, че замърсяването от самолетите расте с 21 на сто за последните три години. Това се дължи на постоянното увеличение в броя на изпълняваните полети и ниските цени на пътуванията по въздух. Властите в Белгия са притиснати от започналите през декември ученически походи в защита на природата, при които хиляди младежи всяка седмица настояват за спешни мерки.

Медиите в страната вчера съобщиха, че холандският парламент е настоял за прекратяване на полетите между Брюксел и Амстердам. Обяснението на холандските политици отново е грижата за околната среда. Между двете столици се изпълняват по няколко полета дневно.

Разстоянието от 180 километра по въздух се преодолява за около час - почти колкото трае и пътуването по високоскоростната влакова линия, на сходна цена от стотина евро. Според природозащитниците пътуването с влак винаги е за предпочитане, защото замърсява по-малко.