Президентът на САЩ Джо Байдън ще обяви днес отмяна на митата върху вноса на соларни панели от страните от региона на Югоизточна Азия за срок от 24 месеца, съобщиха запознати източници, цитирани от Ройтерс.

Решението на Байдън идва на фона на продължително разследване, което провежда Международната търговска комисия на САЩ. То доведе до замразяване на вноса на соларни панели и блокирането на редица проекти в страната.

Целта на разследването е да бъде установено дали при вноса на соларни панели в САЩ от Камбоджа, Малайзия, Тайланд и Виетнам не се заобикалят митата, които са дължими върху стоки, произведени в Китай.

Замразяването на митата ще успокои много фирми, които изпитваха безпокойство, че ще трябва да формират резерви за милиарди долари, за да заплащат потенциалните мита върху вноса на соларни панели, съобщи източник, близък до плановете на Белия дом, цитиран от Ройтерс.

Разследването на Международната търговска комисия на САЩ на практика спря осемдесет процента от вноса на соларни панели. Според екологични организации това оказа смразяващ ефект върху развитието на соларната индустрия в страната, отбелязва Ройтерс.