Западните Балкани не са икономически подготвени за Европейския съюз. Това каза Кристофър Дембик, ръководител на отдел "Макроикономически анализи" на Saxo Bank в студиото на телевизия "Блумбърг".

Той посочи, че един от проблемите в ЕС е различаващата се икономическа ситуация в отделните държави и огромната пропаст между държавите от Западните и Източна Европа.

"Ако решим да приемем западнобалканските държави в ЕС, това ще е по-скоро политическо, а не икономическо решение. Мисля, че трябва да отворим вратите за тях, но ще отнеме може би десетилетия преди те да бъдат готови да се присъединят към ЕС", допусна Дембик.

Според него на първо място трябва да се гарантира по-дълбока икономическа интеграция между самите балкански държави и след това може би те ще бъдат готови да влязат в ЕС.

"Ние гледаме към тях, само защото се страхуваме от Китай, който инвестира доста в този регион. Страхуваме се и от Русия", призна банкерът.

Що се отнася до българската икономика, Дембик каза, че тя се подобрява до голяма степен благодарение на фондовете за подпомагане на развитието.

"Те са ключов фактор за България, Румъния и включително Полша, която по-отдавна се присъедини към Съюза. Според мен в най-добър интерес на България е да получава фондове за подпомагане на развитието в рамките на ЕС. Но ако погледнем реалистично към заплатите и конкурентоспособността, на България все още ѝ липсва много и ще трябва да минат десетилетия на добри икономически реформи преди България да може да се приближи до нивото на Западна Европа в икономически отношения", посочи Дембик.