Индия и Бангладеш откриха днес две нови железопътни връзки помежду си, както и топлоелектрическа централа, за да укрепят връзките си и енергийната сигурност в региона. На този фон Бангладеш е обхванат от протести на опозицията в страната, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Индийският премиер Нарендра Моди и колегата му от Бангладеш Шейх Хасина съвместно откриха трите подпомогнати от Делхи проекта по видеоконферентна връзка.

Индия предостави 47,8 милиона долара за трансгранична влакова връзка и концесионна кредитна линия от 388,92 милиона долара за пристанищната железопътна линия Кхулна-Монгла в Бангладеш. Също така Индия предостави още 1,6 милиарда долара за проекта за топлоелектроцентрала в Бангладеш с капацитет 1320 мегавата, информира Министерството на външните работи на Индия.

Премиерът на Бангладеш Шейх Хасина е изправена пред улични протести от поддръжници на опозицията, които настояват нейното правителство да подаде оставка и да предаде властта на непартийно обвързана личност, която да наблюдава изборите през идната година.

От събота насам най-малко шестима души са били убити, а десетки са ранени по време на протестите, съобщиха официални представители.

Хасина намира партньорството с Индия за политически значимо за регионалния мир и развитие. Индия обаче не е коментирала директно вълненията в съседката си. Посолства на западни страни, и в частност това на Съединените щати, редовно издават изявления, призоваващи и двете страни да проявят сдържаност и да намерят начин да проведат свободни и честни избори.

През последните месеци Китай и Русия излязоха с изявления, обвиняващи Вашингтон в намеса във вътрешнополитическите работи на Бангладеш. Китай също участва в много проекти в Бангладеш, докато Русия изгражда първата атомна електроцентрала в страната.

Индия и Бангладеш споделят исторически и културни връзки. Бенгалският език, който се говори и в двете страни, представлява силна връзка между двете страни. Двустранните отношения между тях се подобриха, след като Шейх Хасина и нейната партия "Народна лига" (Лига Авами) дойде на власт през 2009 г.

По време на нейното посещение в Индия през септември 2022 г. беше подписано споразумение за споделяне на вода и шест други пакта, включително за космически технологии и научно сътрудничество.

Откакто Хасина стана министър-председател, нейното правителство обърна внимание на опасенията на властите в Делхи относно антииндийските войнствени групировки, които се укриват на територията на Бангладеш. Индия обаче не успя да подпише споразумение за споделяне на водите на река Тиста, което е ключово искане на Бангладеш.

Друг проблем между Бангладеш и Индия се явява неразрешената миграция, която пречи на двустранните им връзки от години.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО