Националният план за възстановяване и устойчивост ще бъде представен в Европейската комисия (ЕК) до края на юли. Това каза служебният министър на туризма Стела Балтова по време на кръгла маса в Бургас на тема: "Национален план за възстановяване и устойчивост на Република България и мястото на туризма (в частност здравния туризъм) в него", предаде БТА.

Балтова допълни, че след това ще бъдат необходими два месеца на ЕК, за да го прегледа и одобри. Тогава ще могат средствата да дойдат в българската икономика.

Това, че планът не е бил внесен до края на април, не означава, че средствата ще бъдат загубени, изтъкна Балтова. Тя припомни, че по време на първото заседание на служебния кабинет е бил поставен въпрос за включването на туризма в дейностите на плана. Това е било направено, защото, когато е била правена рамката миналото лято, върху която се изгражда целият план, туризмът въобще не е бил подал заявка.

Туризмът обаче може да се включи и през другите приоритетни сектори, добави служебният министър. Затова е предложено туристическите предприятия да се включат като бенефициенти във Фонда за енергийна ефективност. За реализиране на мерките за енергийна ефективност на местата за настаняване са предвидени 240 млн. лева.

По отношение на дигитализацията вече има яснота, че малките и средни предприятия ще бъдат финансирани. Ще се следи много внимателно и по Фонда "Зелен преход", за който са планирани 250 млн. лева от Механизма за възстановяване и устойчивост.

Стела Балтова обърна внимание, че има и други възможности за финансиране на проекти, които са извън плана. Министерството на туризма работи и в тази насока, защото има необходимост от преминаване към съвременен подход за стратегическо планиране, за развитие на туристическия продукт, за интелигентно управление на туризма както на национално, така и на регионално ниво.