В района на Кнежа проверих строителството на "Балкански поток". Този проект (българската му част) е по-евтин от "Южен поток", който беше спрян заради корупция. Това е един грандиозен строеж, който ще премине през 11 области - Варна, Шумен, Разград, Търговище, Русе, Велико Търново, Ловеч, Плевен, Враца, Монтана, Видин. Обръщаме внимание и на екологията, земеделските земи няма да пострадат заради строителството. Това сподели във фейсбук премиерът Бойко Борисов, който по-рано днес присъства на откриването на разширението на газопреносната мрежа по трасето на "Балкански поток" в участъка от българо-турската граница до компресорната станция "Странджа".

Проектът "Балкански поток" е огромно строително съоръжение. Благодарение на този проект и интерконектора с Гърция потребителите ще могат да ползват най-евтиния газ. Скоро България ще има две газови магистрали, по които Сърбия, Македония, Унгария и Австрия също ще могат да си доставят газ, изтъкна Борисов.

Строим и така даваме възможност на България да си възвърне мястото на основен газоразпределителен център, добави премиерът. От своя страна газовият хъб "Балкан" ще дава възможност на борсата всеки да си прекара евтин газ, отбеляза Борисов, имайки предвид газовата борса, уредена нормативно съвсем наскоро.

24 вагона на ден докарват тръби тук и над 60-70 тира. Огромен строеж, огромно съоръжение - 1 милиард и 200 милиона долара, 1 милиард по-евтин от "Южен поток" - ето за това го спряхме, за корупция, помните кои управляваха тогава, каза пред журналисти Борисов и пред събралите се гости, сред които министри от няколко страни (не уточни валутата, но българският участък на "Южен поток" щеше да струва 4 милиарда евро - б.р.).

Карта на съществуваща и новопроектирана газопреносна мрежа в България, вкл. компресорни станции, част от "Балкански поток" и интерконектора с Гърция

Сега процедурите се изиграха, спечели  "Аркад" (саудитското обединение "Консорциум Аркад"). Виждате консорциумът колко е голям: италианци, руснаци и в момента се работят 10 лота. Докато сега сме тук, не спират, защото искаме да стараем готови едновременно със сърбите, заяви Борисов, който отиде и на север край с. Селановци (Оряхово), за да провери на място напредъка на разширението на газопреносната мрежа до сръбската граница. В района вече имало готовност да започне строителството на 6 км нов газопровод.

По думите на Александър Антич сръбският газопровод, част от "Балкански поток", трябва да е готов до края на годината. Борисов на свой ред каза, че графиците се уеднаквяват, така че дейностите да завършат от българска и сръбска страна едновременно.

Край българския премиер в проверката бяха освен сръбския министър и зам.-министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Аабед Абдулах Алсаадун, представител на министерството на енергетиката на Унгария, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на енергетиката Теменужка Петкова. На всекиго Борисов даде думата за приветствие.

Като на гола поляна видиш какво се прави, еколозите да са сигурни, сутринта неслучайно обърнах внимание на готовата част на (компресорна станция) Странджа, догодина тук пак ще има жито. По никакъв начин не разваляме екологията, подчерта Борисов. Хумусният слой е отстранен и впоследствие пак ще се върне на мястото си, обясни той.

България вложи около половин милиард лева за интерконектора с Гърция, за да може до 5 милиарда кубически метра газ и втечнен газ да вкарваме в газопроводи в сегашния, и в новия - това е диверсификация, заключи министър-председателят.