Производителите на олио обвиниха държавата, че изкривява пазара и толерира един сектор за сметка на друг. Според тях настояването да бъде продължена забраната за внос на украински слънчоглед ще доведе до спиране на преработвателни предприятия в България, но няма да помогне на зърнопроизводителите и няма да повиши изкупната цена на слънчогледа.

Спорът между производители на слънчоглед и преработвателите му няма да доведе до промяна в цената на олиото, категорични са от бранша. "Забраната за внос на украински слънчоглед създаде абсурдна ситуация у нас - български слънчоглед стои по складовете, а преработвателните предприятия спират работа заради липса на суровина", казват от Сдружението на производителите на маслопродукти у нас.

"Те не искат да продават на цената, която е международната. Ние предлагаме международната цена, нека да е ясно. Доставено до пристанище Варна, ценовото равнище е около 800 лева".

Преработвателите подозират, че държавата играе в полза на един от пазарните играчи и така изкривява пазара: "Тези действия, забраната, искането за удължаване на забраната, са продиктувани основно от идеята някак си да се постигне изкривяване на вътрешния пазар, да можем ние да бъдем притиснати, буквално принудени да плащаме по-високи цени, които не съответстват на международните", казаха от Сдружението на производителите на маслопродукти, цитирани от БНР.

Преработвателите се надяват забраната за внос на украински слънчоглед да не бъде удължавана след 15 септември. Цената на олиото за вътрешния пазар няма да се повлияе от всички тези проблеми, категорични са те.

Пред журналисти в Националния пресклуб на БТА председателят на сдружението Яни Янев обясни, че предприятията, които преработват слънчогледовото семе у нас, са с годишен капацитет от около 4 млн. тона. България обаче произвежда 2-2,5 млн. тона от суровината на година и затова фирмите разчитат на внос, който до скоро е бил предимно от Русия и Украйна. Заводите за олио и шрот у нас ще трябва да затворят или да намалят производството си, ако вносът на суровина бъде забранен.

В България има около 600 000 тона запас от слънчоглед от миналогодишната реколта, който фирмите са готови да изкупят на пазарни цени, каза още Янев. Можем да купим на пазарни цени и слънчогледа от новата реколта, която сега се прибира от полето, добави той. Само малка част от слънчогледа, отглеждан в България, остава за местна консумация. За производство на олио за страната са нужни около 250 000 тона годишно. Месечното потребление на олио е в рамките на 8000-9000 тона и затова не може да се говори за поскъпване на олиото, обясни той.

От сдружението казаха още, че производителите на слънчоглед искат по 1000 лева за тон слънчоглед. На въпрос на репортер на БТА защо не купуват слънчоглед от Софийската стокова борса (ССБ), където стоката се предлага между 750 и 810 лева за тон без данъци, от сдружението обясниха, че ССБ не е определяща за цената на слънчогледа.

Тази година се очаква Украйна да произведе 14 млн. тона слънчоглед, от който да изнесе само 1 милион тона - останалото ще бъде преработено в местни заводи, посочи Яни Янев. На въпрос за бъдещите доставки, той посочи, че се очертава структурен проблем за преработвателите и той може да се преодолее със засяване на повече маслодайни култури в страната.

Същевременно реколтата на слънчоглед в България тази година ще е слаба, каза още Янев. По думите му, ако е нормално да се събират по 230-250 килограма от декар, тази година стопаните ще събират по 100-150 килограма слънчогледово семе.