Търсят се 200 хиляди работници. Това сочи проучване на Агенцията по заетостта, направено сред бизнеса у нас, съобщава БНТ.

Кои са най-търсените специалисти и защо продължава да има разлика между кадрите, подготвяни от образователната система, и нуждите на реалната икономика?

Виргиния е културолог, но вече осма година работи на струг с фрезови операции. Причината: "Имах нужда от работа, бях в Бюрото по труда. Не си намирах работа цяла година. Кандидатствах за позиция тук и така вече 8-ма година", разказва Виргиния Чучукова.

Димитър е музикант, но пандемията го принуждава да превърне професията си в хоби и да стане оператор на металорежеща машина. И намира сходство. "Музиката също е математика и тука има много се смята", казва Димитър, служител.

В благоевградската фирма, в която двамата работят, много техни колеги също имат различно образование. Причината е, че пазарът има нужда от кадри, които никой не подготвя.

"Последните години пазарът изпитва нужда от специалисти със средно образование и това са професионални квалификации в индустрията", посочва Иво Иванов, началник отдел "Анализи и прогнози" в Агенцията по заетостта.

Според Агенцията по заетостта от близо 200 хиляди работници ще се нуждае българската икономика през следващата година. Повече от 100 хиляди са търсените квалифицирани специалисти.

Най-желани са шивачите, машинните оператори, строителите и работниците в хранително-вкусовата промишленост. Други над 40 хиляди вакантни места има за висшисти или хора с правоспособност. Сред тях: медицински сестри, шофьори, учители, лекари и строителни инженери. Към тях се добавят и още 40 хиляди работници без специалност.

Как ще бъдат осигурени те в производството?

"Подготовката в рамките на индустрията работи по-добре. Дуалното образование, тоест подготовка на ученици, които все още са в професионалното училище, въвеждането им в работна среда и след това направо наемането им след успешно завършване", обясни Адриан Николов, икономист.

Във фирмата, в която работят Виргиния и Димитър, в следващите дванадесет месеца решението с липсата на кадри ще бъде друго: "По-голяма автоматизация на процесите и евентуално да не увеличаваме хората, а само да увеличаваме производителността на труда", посочи Сашо Въжаров, собственик.

Експертите са единодушни, че придобиването на знания и умения през целия живот е от съществено значение, за да бъдем търсени на пазара на труда.