Пристигнах като човек от втора и трета категория, но успях да се издърпам по-напред дори от някои англичани. Работих на полето, в жега на колене, минах през много изпитания, но успях да постигна мечтата си.

Това казва с гордост Асен Тикалчев. 31-годишният българин, роден в Смолян вече е собственик на бръснарница в английския град Бриджуотър. Наскоро той отваря салона и въпреки жестоката конкуренция успява да се развие.

Детството на Асен минава в село Требище, откъдето са родителите му. Завършва средното си образование в Техникума по горско стопанство във Велинград. Работил е пет години като горски в Смолян, Златоград, Баните. След години тъпчене на едно място той решава да емигрира и става един от милионите българи, напуснали Родината, за да намерят препитание.

"Когато започнах в системата на горите всяка следваща година бе по-зле от предишната. Разбрах, че няма да имам развитие с тази професия и трябваше да взема решение за живота си. Моята приятелка, сега съпруга - Лиляна, даде идеята да отидем някъде в чужбина да пробваме късмета си. Казах си: "Защо не, на 25 години съм и мога да променя живота си", разказва Асен.

Тръгнали заедно с братовчед му Шами, тогава Лиляна била едва на 19 години. Нито Асен, нито момичето, нито Шами, знаели английски език и заради това нямали голям избор с намирането на работа. Единствената врата, която се отворила пред тях е във ферма за ягоди. Макар работата да била много тежка Асен не спирал да търси допълнителна работа. Оказало се, че във фермата нямало фризьор. За него това бил златния шанс да изкара някой паунд отгоре.

Въпреки че не е учил фризьорство, Асен от малък сам се подстригвал и си правил модерни прически. А и вуйчо му бил бръснар и той често го наблюдавал в ателието. Така заедно с брането на ягоди Асен извадил машинката, която носил със себе си, и започнал да подстригва колегите си. Бързо станал известен и търсен бръснар. Смолянчанинът обаче не спрял до тук. Той искал още и още работа. Разбрал, че търсят бръснар почасово в един от салоните на Бриджуотър и се явил на обявеното работно място.

"Тогава реших, че може да се занимавам професионално с подстригване. Споделих на братовчед ми, но той реши, че се майтапя", допълни Асен. Върнал се в България и започнал да търси възможности да изкара курс по фризьорство. Попаднал във фризьорски салон "Афродита" и собственичката Сирма Касабова. Когато Асен показал на какво е способен, тя била очарована и му предложила работа при нея. Младият мъж записал едномесечен курс в Пловдив. Изкарал го успешно и през зимата започнал работа в салон "Афродита". "Сирма беше човекът, който ми подаде ръка. Тя ме въведе в тънкостите на фризьорството, за което съм й много благодарен", продължава разказа си гурбетчията.

През пролетта на следващата година - 2012, отново се върнали в Англия, в същата ферма. Цяло лято работил младият мъж на полето, като отново подстригвал колегите си. През есента намерил работа в града на непълно работно време - два дни в седмицата. Така започнал да комбинира новата работа с втора, трета, понякога и четвърта. "Четири години изкарах без почивен ден. И това го направих, за да реализирам мечтата си. Трябваше да оцелея, да се изградя като професионалист и личност, и да докажа, че мога. Всичко това го правих, за да мога един ден да стъпя стабилно на краката си", посочва Асен.

Ден след ден младият мъж завързвал нови познанства. Успоредно с работата записал курс по английски в колежа в Бриджуотър, постоянно гледал клипове в интернет, за да учи езика, за да може някой ден да комуникира нормално с клиентите си.

"Независимо, че не знаех езика им, хората ме приеха. Тук харесват мотивираните и амбицираните. Трудиш ли се, има хора, които го оценяват това", каза още Асен. Така и станало, в един момент младият мъж вече стъпил на краката си, решава да отвори своя собствена бръснарница. Наема помещение, купува оборудване и преди два месеца дава старт на мечтата си - да има собствен бизнес. Цените в салона на младият българин не са ниски. Целта му е услугите, които предлага да са на много високо ниво.

Официалното откриване на салона е изцяло по идея на общината. Когато кметът на Бриджуотър Греам Грантер разбрал, че българин открива бръснарница, се свързал с Асен и му предложил да направят откриването. "Тук не се правят помпозни церемонии. Нещата се случват по много по-прост и елементарен начин, отколкото го правим в България. Заедно с кмета имаше трима журналисти от различни медии. Направихме много добър разговор, който продължи около 40 минути. Говорихме за бизнеса, питаше ме как съм започнал, през какво съм минал", посочи още Асен.

В града има много бръснарници, но въпреки това той успява да се пребори с конкуренцията, за която казва: "Аз нямам конкуренция, конкуренцията има мен"

Следващата му цел е ако успее да закупи триетажната сграда, в която се намира салонът. "Тя е триетажна, с приземен етаж и десетина апартамента. Бих направил за в бъдеше една такава инвестиция, но още е много рано да се каже", споделя плановете си младият мъж. Той не изключва и да направи верига от фризьорски салони. Не скри, че би инвестирал и в Смолян, но първо трябва да стъпи стабилно на краката си в Англия. Тъжно му е, че нещата в Родината не вървят добре, но ще е добре да се концентрират средства отвън в нашия малък град.

"Ключът за успеха е постоянството. Не е нужно да си прекалено умен или красив. Просто трябва да си постоянен и упорит в това, което правиш. Успоредно с това е задължително да си позитивен. В успеха няма място за негативни мисли", споделя младият предприемач.

На фона на всички трудности младите българи успяват да оцелеят и дори да се издигнат в йерархията на обществото. Купуват си собствена къща, в която инвестират над 200 000 паунда. Взимат при себе си родителите на младият мъж, които им помагат с отглеждането на детето. "Първо пристигна майка, но след година усетих, че с баща ми много си липсват и той дойде при нас. Баща ми работи вечер в пицария на пълно работно време, а майка ми ходи почасово да помага. Сега сме едно добро, малко семейство. Малкият се радва - има родители, баба, дядо. Това ни кара да не се чувстваме като истински гурбетчии.

"В началото носталгията към България беше много голяма, но с течение на времето се научаваш да не мислиш много, а да живееш с настоящето. "За момента сме за постоянно в Англия." Не се знае след години дали ще решат да се върнат в България. Но на този етап, докато не порасне детето връщане назад няма. След време дори и да искам да се върна, синът ми няма да иска. Тук има много възможности и в това е разликата с България. От Брекзит лично не се притеснявам .Тази държава винаги е била добре и смятам че ще намерят правилния ход в тази ситуация. А пък работна ръка винаги ще им бъде нужна", споделя Асен. Съветът му към българите е да се уважават, да си помагат и да следват мечтите си. Няма какво да се загуби. Асен на собствен гръб е изпитал, че парите се губят и се печелят.

(Материалът е публикуван в "Отзвук.бг")