Данните на Евростат са категорични- страната ни стремително застарява. Днес трима работещи българи издържат един песнионер. При заплатите в българия това със сигурност не е възможно, затова и дотацията от държавния бюджет към НОИ се увеличава всяка година.

Докога ще издържи бюджета, никой не се наема да прогнозира. Чуха се гласове за 2034 година като граница нещата да се променят, но има и мнение, че срив в осигурителната система ще има доста по-рано.

"В дългосрочен план има риск да се наложи сериозно намаляване на пенсиите или страшно много да се увеличат осигурителните вноски", каза икономистът Георги Вулджев в студиото на телевизия "България он ер"..

Според него няма достатъчно спестявания в Сребърния фонд и няма как да се разчита на него. По думите на Вулджев трябва да се промени структурата на системата.

"В момента се разчита работещите да плащат пенсиите на пенсионерите. С тази тенденция, в която работещите стават все по-малко, става непосилно", уточни той, но не посочи кога системата няма да издържи.

Финансистът Мика Зайкова е на мнение, че наливаме пари в нереформирани системи. Според нея трябва да направим реформи и да си повишим доходите през производство и инвестиции. По думите ѝ обаче инвестиции в България няма.

"Според данни на ООН през 2017 г. човечеството е изхарчило официално 1,7 трилиона долара за въоръжение. Ако вземем да се разоръжим малко, може да намерим пари за пенсионната система", каза тя.

Зайкова се обяви категорично за въвеждането на еврото в страната ни. Тя настоя, че това ще вдигне кредитния рейтинг на България и ще даде стабилност в мислите на инвеститорите.

"Много хора възприемат влизането в еврозоната като някаква панацея. Валутният борд крепи тази фискална дисциплина, която имаме в момента", отбеляза Георги Вулджев и предупреди, че премахвайки го има голям риск да тръгнем по пътя на Гърция.