Европейската комисия и председателят на Еврогрупата подписаха Меморандум за разбирателство с Република България, който очертава практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да произвежда монети евро, когато получи одобрение за присъединяване към еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети. Това съобщиха Министерството на финансите и БНБ.

Меморандумът за разбирателство беше подписан във вторник, 6 декември, в Брюксел от заместник-председателя на ЕК Валдис Домбровскис, от еврокомисаря за икономиката Паоло Джентилони, от председателя на Еврогрупата Паскал Донъхю и от страна на Република България от министъра на финансите Росица Велкова и управителя на Българската народна банка Димитър Радев.

Подписването на Меморандума представлява важна стъпка по пътя на присъединяването на страната към еврозоната, окончателното решение за което трябва да бъде взето от Съвета съгласно член 140, параграф 2 от Договора за функциониране на Европейския съюз.

Това е Меморандум, с който започва подготовката за сеченето на евромонети - това пък каза в Тирана президентът Румен Радев, цитиран от БТА. По думите му това е резултат от работата на няколко правителства за пълноценна европейска интеграция. Държавният глава е в албанската столица, където се провежда срещата на високо ниво "ЕС - Западни Балкани"