България има нужда от още индустриални зони - и на юг, и на север, каза вицепремиерът Томислав Дончев на премиера Бойко Борисов днес, докато двамата пътуваха към зоната край Божурище. Според него трябват 4-5 нови зони на север и до 3 на юг.

"Без претенция дали ще бъдат държавни, общински, или частни", отбеляза Дончев. Той подчерта, че интерес има, но инвеститорите искат нещата да се случват бързо.

Дончев напомни, че в индустриалните зони проектите стават за по-кратко време, защото има изградена инфраструктура. Има улици, пожарни хидранти, велоалеи, канализация, ток, включи се Борисов.

"Идеята ни е когато има готова зона, всички разрешителни режими да се правят в аванс за цялата зона и строителните книжа на инвеститорите да се издават максимално бързо, защото някои бързат много. Съвременният бизнес е бърз и ние трябва да се опитаме да бъдем толкова бързи, колкото е и той", обобщи вицепремиерът.

Един от акцентите на управленската програма е именно привличане на повече инвестиции в икономически зони.

В автомобила с шофиращия Бойко Борисов и с Томислав Дончев пътуваха още министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

"От самолета тук се вижда огромен град. Помня като бяха голи поляни. До две години няма да остане празно място с този темп на строителство", заяви министър-председателят при посещението си в Икономическата зона София-Божурище, цитира го пресслужбата на кабинета. Премиерът отбеляза колко добре и качествено е изградена инфраструктура в индустриалната зона, която привлича все повече инвеститори, а заводите се изграждат един след друг.

"Помня като бяха голите поляни тук. Като дете идвах от Банкя до тук да си играем", отбеляза Борисов, докато шофираше автомобила на НСО през индустриалната зона в Божурище. При разглеждането на складовата база той изрази разочарование, че нужните палета не се доставят от България, а от Гърция и Полша, но научи, че у нас няма кой да осигури нужните 60 хиляди бройки.

Бойко Борисов, Томислав Дончев, Владислав Горанов в индустриална зона Божурище

Снимка: МС

Четиримата представители на правителството посетиха и разгледаха новата логистична база на датската компания "Юск" (JYSK), която се намира в икономическата зона. Центърът на търговската верига край Божурище е най-високото логистично съоръжение в България, се посочва в прессъобщението. Строителството на логистичната база на JYSK започна през лятото на 2017 г., когато компанията обяви, че с инвестиция от 107 милиона евро ще изгради в България четвъртия си в света логистичен център, от който ще снабдява магазините си в България, Гърция, Румъния, Хърватска, Словения, Босна и Сърбия. Другите центрове на веригата са в Дания, Швеция и Полша.

Новата база ще разкрие около 300 нови постоянни работни места, свързани с транспорт, ръчни дейности по стоките и др. От датската верига са изчислили, че складовете край София ще спестяват 10 милиона километра годишно за доставки на стоки в Балканския регион.

Високопоставените гости посетиха и завода за детайли за опаковъчни машини на германската група "Мултивак", който също се намира в индустриалната зона в Божурище. Заводът, който бе открит у нас през миналата година, е първото предприятие на световния лидер в опаковъчните решения на изток от Германия. Инвестицията в обекта е над 37 млн. лв. и са открити 153 нови работни места.

Бойко Борисов и министрите разгледаха производствените площи в предприятието. От ръководството му отбелязаха, че оборудването е последна дума на техниката, а в производственото хале са монтирани най-модерните съоръжения за допълнително въвеждане на естествена светлина, която осигурява по-голям комфорт на работещите.

Като разбра, че фирмите имат нужда от персонал и транспорт до мястото, Борисов нареди на Томислав Дончев "да докара" в зоната министъра на образованието Красимир Вълчев.

"Не само че не си отиват инвеститорите, но дойдат ли - и надграждат", подчерта премиерът.

Колко индустриални зони има у нас

Национална компания индустриални зони (НКИЗ) ЕАД управлява шест действащи проекта - в София, Бургас, Видин, Русе, Свиленград и Варна. Пет проекта на НКИЗ са в развитие - в Суворово (до Варна), Кърджали, Телиш, Карлово и Стара Загора (съвместно с Община Стара Загора).

Компанията си сътрудничи активно с местните власти в цялата страна, като са подписани 14 меморандума за изграждане и развитие на нови индустриални зони, пише на нейната интернет страница. 

Накъде се движим

"Да се движиш с всички сили в погрешна посока е по-лошо, отколкото изобщо да не се движиш". "Знаейки правилната посока, би било огромна загуба на време и ресурс да не направим първите стъпки към ускорено икономическо развитие. Тема, която става все по-актуална през последните месеци", написа междувременно във фейсбук Томислав Дончев.

"Удобно сме свикнали да обвиняваме държавата за голяма част от проблемите си - за нарастващите цени и ниските доходи. Истина е, че ако мобилизираме силата, мотивацията и амбицията си само и единствено в държавните усилия, ще допуснем огромна грешка. Процесът на икономическа трансформация на първо място трябва да бъде обществен. В тази връзка бих искал да благодаря на всички, които присъстваха на първата от редица дискусии, която организирахме с моя екип.

Ангажираността, идеите, критиките и предложенията, които бяха направени, са истинската движеща сила", заключава съобщението си в социалната мрежа вицепремиерът.