Коя държава в Европа се справя най-добре с опазване на природата си? Отговор на този въпрос дава анализът на специализираната интернет платформа SaveOnEnergy, която подрежда и страните на Стария континент по процент на защитените територии от общата им площ. Авторите на доклада са анализирали почти 80 000 национално защитени сухоземни зони в Европа, за да открие коя държава прави най-големи усилия да запази земята си чиста. Анализът беше представен преди дни по повод 22 април, когато отбелязваме Денят на Земята.

Кои са отличниците

Люксембург има най-високия процент обособени природни пространства в Европа. Благодарение на защитени обекти като Geopark Mëllerdall и Naturpark Our, SaveOnEnergy може да разкрие, че Люксембург е европейската държава с най-висок процент защитени земи (76%). Страната е една от най-малките в Европа (2586 кв. км) и е дом на само 134 обозначени зони, но с тях покрива 1963 кв. км от своята площ, заради което заема първото място.

На второ място е Словения, като 72% от природата на страната е защитена; има огромният брой от 1891 определени зони. Малта е на трето място по най-голям процент защитени сухоземни земи в Европа. Те покриват 65% от територията на страната, местните жители могат да се насладят на 250 места като пещерата Гаар Далам, Маклуба и Мдина (Għar Dalam cave, Maqluba and Mdina).

Кипър е с 57 определени зони, а Лихтенщайн с 44, с което заемат четвърто и пето място, тъй като 56% и 45% от земята на тяхната страна е защитена от законодателството.

В топ десет на държавите с най-висок процент защитените сухоземни територии влизат още: Холандия с 44%, Обединено кралство с 36%, Австрия с 33%, Полша с 33%, Германия с 31%.

България е на 18-о място в класацията с 16% защитени територии спрямо територията на страната.

На дъното на класацията

Само с 4% спрямо територията на страната, SaveOnEnergy установява, че Босна и Херцеговина е страната с най-малък процент защитена природа в Европа. Въпреки че има 40 обособени обекта, те покриват само 1922 кв. км от 192 232 кв. км земя в страната.

Защитавайки само 6% от територията си Румъния се нарежда също на последно място. Въпреки че имат много определени зони, като Dealul Zackel и Cindrel, те не са широко разпространени в страната. В петицата влизат Сърбия, Белгия и Португалия съответно със 7%, 8% и 9% защитени зони спрямо тяхната земя.

Коя държава има най-голям брой защитени сухоземни зони?

Германия е дом на най-много защитени територии като брой. С огромните 17 654 области, те са на първо място в класацията. Швеция е на второ място, тъй като 15 254 области са защитени от законодателството в страната. На трета, четвърта и пета позиция се нареждат Швейцария с 10 423, Обединеното кралство с 9 032 и Франция с 3 812 защитени зони.

От друга страна, SaveOnEnergy установи, че Босна и Херцеговина е страната с най-малък брой защитени обекти - 40. Следват я Лихтенщайн с 44, Черна гора с 54 и Кипър с 57.

SaveOnEnergy.com/uk анализира списъка на Европейската агенция за околна среда с национално определени зони, за да открие общия брой определени и съответни защитени зони във всяка европейска държава към 2020 година. След това намират общата площ на всяка държава, за да изчислят процента на защитеното пространство за държава.

3e-news.net