Австрия ще предостави 50 милиона евро на развиващите се страни, които са изправени пред неизбежни щети и загуби от изменението на климата. Това заявиха днес от австрийското министерство на околната среда и действията за защита на климата.

С този жест Австрия се присъединява към малка група от европейски държави, които предлагат подобни средства за подпомагане, предадоха Ройтерс и БТА.

Компенсациите, свързани с екстремните климатични условия и глобалното затопляне, излязоха на преден план в дневния ред на конференцията на ООН за климата в Шарм ел Шейх, Египет.

Под натиска на развиващите се страни държавите участници се съгласиха да проведат първите си официални разговори за загубите и щетите от климатичните промени, и плащанията, с които най-големите замърсители ще финансират по-бедните държави. Последните неизбежно ще пострадат от наводнения и суша, и спадащо ниво на морското равнище.

Само правителствата на Белгия, Дания, Германия и Шотландия се ангажираха с предоставянето на малки суми за подпомагане на засегнатите страни. По този начин те показаха открито несъгласието си с държавите, противопоставящи се на подобни плащания.

Министерството на околната среда, действията за защита на климата, енергетиката, мобилността, иновациите и технологиите съобщи, че Австрия ще предостави най-малко 50 милиона евро за справянето със загубите и щетите през следващите четири години.

Средствата биха могли да подпомогнат "Мрежата Сантяго" - инициатива на ООН, предоставяща техническа помощ за държавите, изправени пред щети от природни бедствия, причинени от изменението на климата, както и програма, предоставяща системи за навременно предупреждение на държави, изложени към екстремни метеорологични условия, допълва БТА.

"Най-уязвимите държави в южното полукълбо страдат особено тежко от последиците от климатичната криза и с право изискват повече подкрепа от индустриализираните държави", заяви министърката на австрийското министерство за климатичните действия, околната среда и енергетиката Леоноре Гевеслер. По думите й Виена ще прибави допълнителни 10 милиона евро към тазгодишния си бюджет за борба с климатичните изменения. "Австрия поема отговорност", посочи Гевеслер.

Привърженици на кампанията за борба с климатичните промени обаче заявиха, че еднократните ангажименти не могат да заменят последователната подкрепа.

Засега обещаните средства са далеч по-малко от загубите на стойност милиарди долари, които уязвимите страни вече са претърпели, ставайки честа жертва на наводнения, суша и бури. Циклонът "Идай", който връхлетя Мозамбик през 2019 г., нанесе щети за около 1,4 милиарда долара и загуби за 1,39 милиарда долара, а някои изследвания сочат, че до 2030 г. загубите на уязвимите държави, свързани с климатичните изменения, могат да достигнат до 580 милиарда долара годишно.

Развиващите се страни искат по време на конференцията на ООН за климата КОП27 държавите да стигнат до споразумение за създаването на механизъм за финансиране, посветен на загубите и щетите, причинени от климатичните изменения. САЩ и Европейският съюз, в който членува и Австрия, се противопоставиха на тази идея.

Салимул Хук, съветник на групата на форума на 58-те климатично уязвими държави, приветства финансирането от страна на Австрия, като заяви, че форумът очаква Австрия и други държави да подкрепят споразумението за специализирания фонд по време на конференцията КОП27 в Шарм ел Шейх.

"Всяка държава, която обяви финансиране за загубите и щетите от предизвиканото от човека изменение на климата, е добре дошла", заяви той.