Новият генерален директор на Международната асоциация за въздушен транспорт (МАВТ) Уили Уолш се обяви днес срещу високите цени на PCR тестовете. Той обвини някои компании в печалбарство от тестовете и призовава сектора да оспори необходимостта, предаде Ройтерс.

"Определено виждаме доказателства за незаконно забогатяване на хора, които са се възползвали от изгодната ситуация", каза Уолш на виртуална браншова конференция, цитиран от БТА.

"Цената на тестването трябва да бъде значително по-ниска, отколкото е. Мисля, че трябва да оспорим дали е необходимо PCR тестване", добави той.

Уолш, цитиран от АФП, предупреди, че има опасност това изнудване да доведе до система, при която "само богатите" да могат да летят със самолет. Ръководителят на МАВТ се позова PCR по-конкретно на изискванията за пътуващите във Великобритания.

"Никой не е против идеята да има мерки за защита на общественото здраве и да гарантира, че хората могат да пътуват безопасно. Когато обаче виждаме, че хората биват изнудвани, трябва да реагираме", заяви той на онлайн симпозиума "Световен авиационен фестивал" (World Aviation Festival).

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че властите в Сингапур планират да инсталират нови апарати за провеждането на дихателни тестове срещу Ковид-19 на летището и по време на големи мероприятия. Според в. "Стрейтс таймс" устройството "Трейси Екс" е показало по време на клиничните си изпитания точност от 95 процента, която е почти съпоставима с PCR тестовете. При това цената на всяко изследване възлиза само на 20 долара и крайният резултат може да бъде получен след две минути.

Споменатите устройства започнаха работа в тестов режим в Националния център по инфекциозни заболявания и на летището Чанги, където се проверяват пристигащите пътници. През месец юни приборите ще бъдат пуснати в масово производство.

По време на първия етап месечно ще бъдат пускани около 200 хиляди теста. Целта е цифрата да достигне два милиона бройки месечно. Както отбелязват конструкторите, при всяко издишване се изхвърлят летливи органични съединения, които се образуват вследствие на различни биохимични реакции в клетките на човека. Приборът е способен да регистрира измененията в химическия състав на дъха.