Българските граждани трябва да бъдат информирани достоверно за ползите от приемането на общата европейска валута, каза вицепремиерът Атанас Пеканов по време на конференцията "България по пътя към еврото", организирана в София от Министерството на финансите.

Преди година Русия започна необоснованата си инвазия в Украйна, която ние всички остро осъждаме и затова европейската интеграция става все по-важна, каза Пеканов, цитиран от БТА. По думите му служебният кабинет полага всички усилия за бързото влизане на страната ни в Шенген и в еврозоната.

Последните събития разбиха на пух и прах опасенията, че ние насила влизаме в еврозоната. Това е клуб, в който има критерии за влизане, защото този клуб носи много ползи. България ще е пълноправен член в него и също ще определя паричната политика. В света втората най-употребявана валута е еврото (след долара), допълни той. Не приемам, че с приемането на еврото ние губим суверенитет. Ставаме част от тези, които вземат решенията и определящи нещата, които са важни за нас, посочи Пеканов.

Изследванията сочат, че се повишава делът на хората, които смятат, че приемането на еврото е нещо добро и вече стига 80 процента, каза Пеканов.

Сред предимствата на еврозоната са общ банков надзор, със съюз на капиталовите пазари и много други, каза вицепремиерът.

Имаме нужда от повече прозрачност и съпоставимост на доходите. Всяка година забавяне от приемане на еврото се измерва с пропуснати ползи, защото лихвите са по-големи, губим от превалутирането на парите и се бавим за достигане на доходите на европейските граждани, каза вицепремиерът.

Приемането на еврото е най-дълбоката форма на интеграция в рамките на паричния съюз, каза Матяж Сушец, представител на Европейския стабилизационен механизъм. Ползите от общата валута са множество - допринася за благоденствието на нациите, пази от външни шокове, улеснява сравняването на цените и така насърчава конкуренцията. Няма и разходи за обмен на парите, което пък води до нарастване на инвестициите и развитие на търговията, посочи Матяж Сушец.

С приемането на еврото България ще стане по-привлекателна за чуждите инвеститори за туристите. 25 процента от туристите тук вече са от еврозоната. Държавите освен това имат по-добър достъп до международните капиталови пазари, повишава се е и кредитният им рейтинг. Някои кредитни агенции вече повишиха рейтинга на България, очаквайки страната да влезе в еврозоната, каза той.

По думите му има и защита при потенциални кризи в икономиката. Държавата може да разчита на защита от пазарни сътресения от нашия Стабилизационен механизъм, каза той. Този механизъм е създаден, когато при финансовата криза видяхме, че има държави, които са с проблеми при набирането на външен дълг, уточни Сушец.

 

Пламен Димитров, президент на КНСБ, каза, че България изпълнява години наред критериите за влизане в еврозоната. Нашата инфлация беше близка до тази на Хърватия, но тя беше приета в еврозоната, а ние - не. България ще има проблем с другите критерии на еврозоната - няма да можем да се вместим в тези 3 процента дефицит на бюджета, защото ще стане революция, каза Пламен Димитров. Това, че успяхме да го направим за 2022 година, се дължи на намаляване на капиталовите разходи, което намалява ръста на икономиката, посочи той. Ако изпълним Маастрихтските критерии, на власт ще дойдат хора, които не искат да влезем в еврозоната, каза Пламен Димитров.