България ще успее както да изпълни изискванията за декарбонизация на въглищните райони, така и да осигури на хората там работа, достойни доходи, по-добро и по-зелено бъдеще. Това стана ясно от думите на вицепремиер, отговарящ за европейските средства, Атанас Пеканов по време на откриването организирания от Dir.bg и 3e-news международен форум "Зеленият преход - предизвикателства и решения за България".


Видео от форума ТУК >>


Видео с всички четири паралелни сесии вижте ТУК >>


Снимки вижте ТУК >>


Той отбеляза, че това ще се случи благодарение на комбинацията между проектите и реформите, предвидени в Плана за възстановяване и устойчивост и възможностите, които ни се предлагат по Фонда за справедлив преход. Това ще осигури 2.4 млрд. лв. за тези региони у нас, чрез които държавата ще успее да се помогне на хората там и да отговори на страховете им - нещо, което досега не е правено, отбеляза още Пеканов.

Според думите му България твърде дълго е избягвала трудните теми. А климатичната криза е именно такава, от която също дълго сме странили. Според Пеканов обаче в 21-ви век се изисква да се говори за трудностите и предизвикателствата и смелост, за да се прави, това, което е необходимо. "Не можем да оставим тези въпроси за бъдещето, трябва да ги решаваме сега", категоричен бе вицепремиерът.

Той посочи също и че климатичната криза е типичните пример за пазарен провал, в който без сериозни интервенции, нещата няма да се случат. Но за целта има нужда от инструменти, които да помогнат, за да се стигне до правилното решение. В този смисъл вицепремиерът отбеляза, че днешната дискусия на форума "Зеленият преход - предизвикателства и възможности за България" е много важна, точно колкото и Планът за възстановяване и устойчивост.

"Трябва да разберем и предизвикателствата. Притесненията на гражданите, на хората във въглищните региони, за тяхното препитание, за тяхното бъдеще. Само с ясното осъзнаване, че много пъти през последното десетилетие сме правили грешката да нямаме компенсиращи механизми, да нямаме инструменти, с които институциите и държавите да адресират притесненията на гражданите, че понякога сме ги оставяли без подкрепа. Само тогава, когато осъзнаем това, можем да намерим правилния консенсус какви да бъдат решенията. Само тогава можем да се движим напред", отбеляза Пеканов.

Според думите му пандемията е дала възможността за преосмисляне на нещата на международно ниво и така светът и Европа да реагират по-адекватно и да се справят по-добре с възникналата криза. "Глобалните процеси се случват, неизбежните ще продължат и ние не можем да си зариваме главата в пясъка и да ги оставяме, да не говорим по тези теми. В този смисъл смятам, че отговорът на ЕК и Европа на пандемията - създаването на инструмента Next Generation EU, беше изключително решителна стъпка напред. Която да ни помогне да не допуснем отново грешките от миналата икономическа криза (от 2008 г. - бел.ред.), за която твърде дълго не направихме достатъчно, за да се възстановим, да направим икономиките си по-устойчиви", отбеляза вицепремиерът. Според него механизмът Next Generation EU, в рамките на който се развиват плановете за възстановяване и устойчивост на държавите членки, е именно правилният подход. Чрез него от една страна ще се постигне икономическото възстановяване, но от друга - и икономиките ще станат по-устойчиви, като паралелно се отчитат и климатичните предизвикателства.

Пеканов изрази удовлетворение, че в рамките на последните седмици са протекли много важни дебати, вследствие на които Планът за възстановяване, който България днес внася в ЕС за разглеждане, е бил значително подобрен. Благодарение на свършената работа, съществуващите в него мерки са били сериозно надградени, особено по отношение на декарбонизацията чрез нови проекти и инвестиции, които ще бъдат реализирани в енергийната сфера. Но заедно с това чрез тях ще се създаде и сигурност за хората във въглищните региони. "По Фонда за справедлив преход ще активираме средства, които да служат за социално-икономически мерки. В това отношение започнахме и разговор за индикативна дата за затваряне на въглищните централи. Той е много важен, за да можем да направим планирането по Фонда за справедлив преход и как тези средства ще отидат във въглищните региони, именно за да бъдат изградени там нови производства, нови заводи, нови и устойчиви работни места с достойни доходи - нещо, което не сме правили в годините досега", подчерта Пеканов.

В тази връзка той изрази съжаление, че България продължава да е далеч от средноевропейските доходи. И за да преодолеем този проблем, според него, трябва да се правят по-смели стъпки.

В този смисъл той отбеляза необходимостта от синхронизиране на възможностите, които ни предоставят Планът за възстановяване и Фондът за справедлив преход. По първия са предвидени достатъчно средства за изграждане на нови ВЕИ, за които в редактирания вариант са осигурени и повече от първоначално предвидените средства. От една страна това ще помогне на бизнеса да изгради възобновяеми източници на енергия за собствените му нужди, но това ще се случи и за еднофамилните и многофамилните жилищни сгради. "Успяхме да предложим нови проекти в сферата на енергетиката, успяхме да включим изключително важни нови реформи, защото енергийното потребление също е толкова важно, колкото изграждането на нови ВЕИ. И към това обаче трябва да се допълни активирането на Фонда за справедлив преход на базата на една обща стратегия за декарбонизация. Само в комбинация, когато гледаме на предизвикателствата и като на възможности, можем да се движим напред. И смятам, че успяхме да намерим този консенсус и за хората, които се притесняват. Не може да игнорираме техните притеснение. Ние трябва да търсим правилните решения за техните опасения, а не както се е случвало често, да даваме празни обещания", каза още Пеканов.


Конференцията е организирана от Dir.bg и 3Е-news с подкрепата на "Филип Морис България", "Аурубис България", VISA, "УниКредит Булбанк", "Дънди Прешъс Металс", Brown to Green,"ПроКредит Банк", "Дейзи Тех АД", "Загорка", "Контур Глобал Марица Изток 3", ЧЕЗ, "Девня Цимент", "AES Bulgaria", "Контракс", "Солвей Соди", "Геотехмин ООД", "Bianchi Coffee","Еdoardo Miroglio", "White Water".

Партньори са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Индустриален клъстер "Средногорие", Индустриален клъстер "Електромобили", Институт за енергиен мениджмънт, Център за устойчиви финанси и енергетика, Пан Европа България, Атлантически клуб, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара, Американска търговска камара в България (AmCham), Българска асоциация по рециклиране, Браншова асоциация "Полимери".

Медийни партньори на инициативата са: БНТ, bTV Media Group, БНР, БТА и списание "Мениджър".