Вдигането на максималния осигурителен праг, което беше обявено, че ще стане от началото на 2022 г., се отлага за средата на следващата година, съобщава bgonair. Финансовият министър Асен Василев все пак е направил малка отстъпка по въпроса за максималния осигурителен доход - увеличението му е отложено за средата на 2022 г. Това става ясно от окончателния текст на публикуваното коалиционното споразумение за съставяне на правителство.

В частта на споразумението за законодателната програма е записано, че максималният осигурителен доход трябва да бъде обвързан със средната работна заплата с коефициент, определен след консултации със социалните партньори. За целта обаче е необходима промяна в Кодекса за социално осигуряване, а тя пък е планирана да бъде направена до средата на следващата година.

През последните седмици, когато беше лансирано вдигането на максималния осигурителен праг, от IT сектора, където са едни от най-високите заплати в страната, изразиха несъгласието си с тази мярка.

Сега IT секторът ще има няколко месеца да се подготви за промяната и да преразгледа бизнес плановете си. Всъщност това беше и най-голямото притеснение на компаниите от сектора - че промяната ще се случи в последния момент при вече изготвени фирмени бюджети.

В коалиционното споразумение е записано още, че "с цел запазване на данъчните нива, максималният осигурителен праг да се определи въз основа на анализ и на база историческите нива на съотношение към средна работна заплата през последните 5 години."

Предложението на Асен Василев по време на коалиционните преговори беше този коефициент да е 2,3. Като се имат предвид неокончателните данни, може да се пресметне, че максималният осигурителен доход може да се увеличи и с по-малко от първоначално изчислените 450 лв.

В средата на 2022 г., когато се предвижда да бъде въведен новият максимален осигурителен праг, се планира и актуализация на държавния бюджет. Това беше съобщено от премиера Кирил Петков още в първия ден на новото правителство.