Осигурен е финансовият ресурс за компенсиране на пенсионерите, така че да няма понижение на общия доход, заяви в предаването "Неделя 150" на БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Това, което видяхме, е, че с преизчисляването на пенсиите и добавките част от пенсионерите са останали с по-ниски доходи и затова има осигурен финансов ресурс. От НОИ изработиха механизъм как всички пенсионери да бъдат компенсирани, така че да няма понижение на общия доход между пенсия и добавка, обясни Василев и отбеляза, че финансовият ресурс е наличен. Той уточни, че в закона, който е за удължаване на действието на бюджета от миналата година, ще бъде добавен текст, който да позволи на НОИ да направи това.

На въпрос за новия бюджет на правителството финансовият министър отговори, че в момента има проекторамка на бюджета и идващата седмица ще бъде съгласуван с всички министерства и други първостепенни разпоредители. Той изрази надежда в седмицата след това да може да започнат консултациите със социалните партньори и пътят през МС, за да може към края на месеца проектобюджетът да бъде внесен в парламента.

За един месец няма как да се напише бюджет от нулата, който да е реформаторски, тоест стъпваме до голяма степен на това, което е било миналата година, но в частта политики има заложени доста от политиките в коалиционното споразумение, коментира Василев. Макрорамката е променена, стъпваме на реални отчетни данни за годината, уточни министърът. Реално ние събрахме милиард и 370 милиона лева повече в хазната, благодарение на работата на бизнеса, НАП и "Митници". Заложени са част от реформите, за които има яснота, че могат да се случат, и това е и работата с министерствата през идващата седмица - да се види каква друга част от заложените в коалиционното споразумение политики ще могат да се случат до юни. Още на коалиционните разговори предвидихме една актуализация в средата на годината, когато всички политики ще могат да бъдат остойностени и разположени във времето, припомни Асен Василев.

Той заяви още, че ще бъде вдигнат размерът на максималния осигурителен доход. Както е записано в коалиционното споразумение, това ще стане след консултации. Има ясно заложена социална политика и ясно заложена политика в образованието, които не изискват законодателни промени извън бюджета. Това, което още миналата година дадохме в средносрочната рамка, е АПИ да започне да работи с нормален реален бюджет, а не да се правят тези "извращения" с постановления на МС постоянно да се отпускат допълнителни средства. Има редица политики, които могат да залегнат още в този бюджет, и редица политики в сферата на здравеопазването могат да залегнат в бюджета на НЗОК, в сферата на пенсионното осигуряване, обясни финансовият министър.

Премахват се два излишни данъка - данък "уикенд" и данъкът върху лихвите, уточни той. Това, което видяхме през 2021 г., е, че без промяна в данъчните ставки имаме общи приходи в хазната почти 8 милиарда лева повече, обясни финансовият министър. Имаме значителен ефект на изсветляване на икономиката и съответно плащане на повече данъци, очакваме това да продължи и догодина, каза той. За момента сме минали през няколко от големите индустрии и големи получатели на обществени поръчки и ползватели на обществен ресурс. Предстоят още поне пет-шест големи индустрии тази година, които да погледнем в детайли, сега преглеждаме строителството, започваме и много стройна организация в областта на селското стопанство, особено за акцизите на горивата, които се ползват за селскостопанска продукция, обясни министърът.

Асен Василев коментира още, че не се разглежда вариант за намаляване на ДДС за енергоносителите на 10 процента. Намаляването на цените на електроенергия, топлоенергия и вода трябва да стане на база намаляване на разходите в системата, категоричен е той. Тук е и нашият упрек към КЕВР - че се вземат решения, без да се разгледат реалните разходи на дружествата в системата, посочи финансовият министър.

За бюджетната сфера Василев уточни, че е предвидено бюджетите на съответните министерства и ведомства да останат такива, каквито са. Изключение правят бюджетите за учителите. Възможност за повишаване на доходите в съответните ведомства е свързано с преструктуриране на ведомствата, обясни той.