"Има вероятност за нови санкции по глобалния акт "Магнитски" на САЩ". Това съобщи министърът на финансите Асен Василев след заседанието на временната комисия "Магнитски".

Той коментира и предстоящата актуализация на държавния бюджет, която, освен заради COVID-19, се налага и заради все по-надигащата се нова мигрантска вълна. "Работим активно с Министерството на отбраната и МВР да се прецизират допълнителните разходи. За МВР вече има предвидени допълнителни разходи, те най-вероятно ще бъдат увеличени. Такива трябва да се предвидят и за Министерството на отбраната. Най-удачно е това да се случи между двете четения - да се коригират разходните тавани за двете министерства, за да могат парите да бъдат използвани за кризата, която се задава с бежанците", подчерта Василев и допълни, че все още точната сума не е ясна, тъй като продължават да се правят разчети.

Финансовият министър съобщи, че в актуализацията на бюджета са заложени избори 2 в 1 за 133 млн. лв. Ако изборите се случат в три отделни дни, ще трябва да се платят на ЦИК още средства на стойност още 50 млн. лева.

Василев също така коментира, че има вероятност да бъде разширен и списъкът на лицата, санкционирани по американския глобален закон "Магнитски". "Допълнителни санкции означава допълнителни лица, включени в списъка", уточни министърът след заседанието на временната парламентарна комисия в Народното събрание, на която той обясни какви са негативните въздействия върху българската финансово-икономическа система след решението на САЩ. "Може и да няма, както казах - има вероятност. Не мога да ви подам никаква информация, тъй като американската страна взема тези решения едностранно", уточни Асен Василев, цитиран от БНТ.

Пред депутатите от комисията, част от заседанието на която се проведе при закрити врата, финансовият министър обяви, че ще бъде изготвена и предоставена справка за извадените и от списъка на министерството свързани лица.