Очакваме икономическата и финансовата среда да останат непроменени, няма да вдигаме данъци. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на тридесет и седмото Общо събрание на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), което се провежда в София и което ще продължи два дни.

"Чакаме още официално да дискутираме вашите идеи за фискална децентрализация. Аз не съм против", каза Василев, цитиран от БТА. Проблемът там е много неравномерното разпределение на данъчните постъпления по територията на страната, добави министърът.

"Трябваше да поработите с общините за механизъм, който да работи за всички общини, така че да няма централизация на места, където се развиват добре и да не се формират гета на територията на страна", каза още Василев, цитиран и от "Фокус".

Идеята е инвестиционна програма за общините да е устойчива и да продължи, каза още министърът. Това, което сме говорили в парламента с бюджетната комисия и с регионалното министерство, е тя да е тип револвираща - когато свършите с един проект, да можете до лимита да го замените с нов проект. Имате интерес максимално бързо да си свършите проектите, изтъкна Асен Василев.

Още в началото на правителствената програма се заложи общинският инвестиционен фонд, който се реализира в доста по-голям размер, който беше предварително предвиден, обясни финансовият министър.

Министерският съвет прие миналата седмица постановление за одобряване на допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за 2024 г. в размер до 400 000 000 лв. за сметка на преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2024 г., отбеляза БТА. С приемането на акта средствата за капиталови разходи за реализиране на общински проекти ще се предоставят своевременно при наличие на готовност за тяхната незабавна реализация и при спазване на изискванията на Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 г.

Министърът на финансите наблегна и на промените в данъчната политика за малките ресторанти и заведения на местно ниво.

"Прехвърлихме част от данъците за малките ресторанти и заведения да минат на патентен данък. Към края на годината ще направим анализ да видим това как се отразява. Според мен това е полезна стъпка почти всички местни дейности, които подлежат на патентен данък, да минат към общините", заяви Василев, цитиран в информацията на "Фокус".