В момент на вдигащи се лихви българският бизнес ще има достъп до около 2 млрд. лева кредити с по-ниски лихви за малките и средни предприятия, така че техните инвестиционни програми да не пострадат. Това съобщи финансовият министър Асен Василев в Министерския съвет на церемония по подписването на финансово споразумение между Европейската инвестиционна банка и Българската банка за развитие.

Подписването на това споразумение е още една стъпка в един дълъг път, по който Европейската инвестиционна банка и Европейския инвестиционен фонд в България вървят от доста отдавна, посочи Василев. Той припомни, че тип финансови инструменти през 2013 г. за първи път стигнаха в широк аспект до бизнеса чрез "Джереми 1" и "Джереми 2". По едната линия се предоставяха заеми, по които гаранцията се поемаше частично или почти напълно от държавата под някаква форма. По този начин фирми без достатъчно обезпечение и достъп до кредитиране по линия на "Джереми 2", фирми, които имаха обезпечение, успяваха да получат заеми, посочи Асен Василев.

Той припомни още, че през 2013 г. всички бяха учудени колко бързо фирмите харесаха тези продукти и в рамките на 3-4 месеца 700 млн. лв. достигнаха до българските фирми по линия на тези два продукта. След това те се надградиха и се разшири техният капацитет, допълни министърът. По думите му подобни продукти бяха създадени и с българския национален ресурс през 2021 г. по повод ковид кризата и ковид възстановяването и също бяха доста добре посрещнати от пазара. В европейките програми са заложени над 600-700 млн. лв. Заедно с ресурса, който би дошъл от страна на търговските банки, прави над 1,5 млрд. лева, които ще достигнат до българския бизнес, каза Асен Василев.

Инвестициите на Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) в България за 30 години, откакто банката е в България, са в размер на над 9 млрд. евро, като над 6 млрд. евро са по линия на банката и 3 млрд. по линия на Европейския инвестиционен фонд. Това съобщи Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ на церемония в Министерския съвет за сключването на споразумение между ЕИБ и Българската банка за развитие (ББР).

Инвестициите са в подкрепа на националната и публичната инфраструктура, за общински проекти, за подкрепа на малките и средни предприятия, посочи Павлова. По думите й част от това сътрудничество е по линия на ББР. Основната цел на инвестицията от 175 млн. евро, която предоставяме, е да достигнем до най-малките, средните и средно големи предприятия, които имат нужда да направят по-рискови и дългосрочни инвестиции, за които нямат реално обезпечение, поясни Лиляна Павлова. По думите й от финансовия ресурс могат да се възползват предприятията, засегнати от пандемията, от последствията от войната в Украйна, които все още се възстановяват. ЕИБ е европейска публична институция и банка с най-високия рейтинг, което позволява чрез посредничество на търговските банки или директно да предоставим на тези предприятия много добри условия за финансиране, допълни Павлова.

Тя припомни, че по-рано тази седмица ЕИБ сключи споразумение по линия на Европейския инвестиционен фонд за 77 млн. евро, разпределени в няколко елемента по гаранционни схеми за увеличаване на достъпа до финансиране на българските предприятия. Благодарение на този тип инвестиции ние вече сме подкрепили с над 2,5 млрд. евро малкия и среден бизнес в България и над 30 хиляди малки и средни предприятия са се възползвали от нашето финансиране, информира Павлова.

 

Павлова отбеляза и сключеното споразумение между Европейската инвестиционна банка и българското правителство за управление на част от ресурса по Плана за възстановяване и устойчивост в размер на над 660 млн. лева за подкрепа на иновациите, за дигитализация, декарбонизация, за да може да подкрепим българските предприятия, които представляват гръбнака на българската икономика, посочи вицепрезидентът на ЕИБ. 

Финансирането, което получаваме в момента от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), има много силен фокус върху зелената икономика и инвестициите, които са с подчертан ефект върху зеления преход. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, която участва в церемонията по подписване на финансово споразумение между ЕИБ и Българската банка за развитие. Споразумението е на стойност 175 млн. евро.

"Осигуряването на финансовата подкрепа от страна на ЕИБ е много важна и последователна стъпка в изпълнение на целите, които Министерството на иновациите и растежа си постави. Също бих искала да подчертая, че то е в много силен синхрон с политиките за устойчиво икономическо развитие в ЕС", отбеляза министър Стойчева.

Според нея подписването на споразумението в този момент показва увеличаващо се доверие от страната на европейските институции към България и доразвиване на добрите партньорски отношения.

"Конкретните ползи от добрите и преференциални условия и финансови параметри, които ще подкрепят антикризисно компаниите и които помагат компаниите да се борят с глобалните тенденции на намаляваща ликвидност и увеличаващи финансови разходи, допълнително добавят стойност и помагат", каза още Милена Стойчева.

Тя определи подписаното днес споразумение като знаково и отбеляза, че се чувства радостна от факта, че такава подкрепа идва още в първите дни от работата на новото редовно правителство.

За 24 години ББР е подкрепила 24 хил. предприятия

"Това събитие е от голямо значение за българския малък и среден бизнес. За 24 години ББР е предоставила подкрепа за над 24 хил. предприятия чрез различни финансови инструменти, с ресурс в размер над 7,3 млрд. лева", отбеляза Илия Караниколов, председател на Управителния съвет на банката.

"Споразумението, което подписваме днес, е естествено надграждане на над 20-годишно сътрудничество с ЕИБ. Още едно доказателство, че европейските институции виждат в ББР надежден, предвидим и доверен партньор", коментира още той.