Разговорът за дерогацията беше нормален - едната цел е да не отиват повече пари към "Лукойл", другата е да не се вдигат цените на горивата за българските граждани и да има достатъчно време да се мине към неруски петрол. Това каза в "Панорама" финансовият министър Асен Василев.

Подкрепящите правителството политически сили - ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС днес намериха решение на ключовия въпрос, по който спорят в последно време - за намаляването на срока на дерогацията, получена от България за внос (по море) на руски суров петрол. Според договореното, изключението ще отпадне в две стъпки - първата от 1 януари, когато ще спрат квотите за износ на нефтопродукти от "Лукойл Нефтохим Бургас", втората - от 1 март с окончателна отмяна на това право.

1 март - това е технически минималният срок, за да се мине към неруски петрол, стана ясно от думите на финансовия министър. Според него, за да могат да имат българските граждани достъп до горива на нормални цени, има технологично време този процес да се случи. "Има доклади на Министерството на енергетиката, на Министерството на икономиката, на службите за сигурност, които са анализирали тези рискове и са дали една програма, която е оптимална", обясни Асен Василев.

"Ако спрем дерогацията от днес за утре и за три дни някой трябва да намери танкери? Танкерите от Близкия изток обикновено пътуват до България за 20 дни. Ако кажете - след три дни спирам вноса, другите 17 дни откъде точно ще дойде?"

Асен Василев отрече, че 1 млрд. лв. са изтекли към Русия през "Лукойл". "Лукойл" ще плати 400 млн. лв. данък, а печалбата, която реализира е 600-650 млн. лв., т.е. 250 млн. лв. е чистата печалба, която ние не взимаме за българската хазна", каза той.

Финансовият министър определи като неонователни притесненията за бюджета и таксата за пренос на руски газ - според него тя може да бъде събирана. Според договореното обаче очакваните постъпления от енергийните вноски за внос и пренос на руски природен газ се изваждат от планираните приходи (като несигурни 100% постъпления). Намалява се с толкова и капиталовата програма, която и без това е рекорда - 10 млрд. лева, според министъра. Василев отбеляза, че ще се стигне до актуализация по двете пера, ако  вноските се събират. 

"По този начин си запазваме трите процента (дефицит), бюджетът влиза в рамки и ако (той уточни - не ако, а когато) тези приходи се реализират, ще направим актуализация, да се признаят тези приходи и да си довършим капиталовата програма."

Василев е категоричен е, че планираните приходи се събират. Единственият дефицит е ДДС от внос - заради сериозно по-ранно изоставане, но той се наваксва.

Василев каза и кога би подал оставка. "Не съм женен за тази позиция. Ако съм полезен, ще продължа да си върша работата", каза той.