Най-големият работодател на територията на Старозагорска област - оръжейният завод "Арсенал", пуска в отпуск работниците и служителите си, съобщава ведомственият сайт, цитирайки директора Николай Ибушев.

Съгласно подписаната от него заповед, мярката влиза в сила от 17 януари, а работниците ще са по домовете си до 11 февруари, включително.

 

По думите на Ибушев, основните фактори за това са невероятното поскъпване на енергоносителите и суровините, силното поскъпване на металите на международните пазари, изключително високият пик на силнозаразния вариант "Омикрон", наличието на заболели от коронавирус в дружеството.

Предприетите действия са съгласувани между ръководството на "Арсенал" и двете синдикални организации в предприятието - КНСБ и КТ "Подкрепа".

При изявено желание от работника или служителя се разрешава ползването на неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж. На ползвалите неплатен отпуск с признаване на трудов и осигурителен стаж ще бъдат предоставени ваучери за храна и здравноосигурителни вноски за сметка на работодателя. При неотложна производствена необходимост на цехове, звена и участъци ще бъдат изготвени и утвърдени списъци за работа.