Бившата министърка на туризма от кабинета на ГЕРБ - Николина Ангелкова, е назначена за съветник на министъра на инвестициите в Саудитска Арабия. Това съобщава самата тя в интервю за сайта bgtourism. "Моите пътувания до Кралство Саудитска Арабия всъщност са чести и постоянни в качеството ми на съветник в Министерство на инвестициите", казва Ангелкова.

"От декември 2023 г. заемам официално поста на съветник в Министерство на инвестициите на Саудитска Арабия. Работя в тясно сътрудничество с министъра на инвестициите на Саудитска Арабия Халид А. Ал-Фалих, както и с Ахмед Ал-Хатиб, министър на туризма, така и с прилежащите ресорни институции", пояснява бившият български министър.

"Към момента сме започнали да реализираме редица планове и инициативи в областта на туризма и инвестициите, които се надявам да допринесат за позиционирането на Саудитска Арабия като атрактивна дестинация за бизнес и туризъм.

За да изпълни целите си за амбициозни реформи, залегнали във "Визия 2030", правителството на Саудитска Арабия се стреми да насърчи сътрудничествата с чужди пазари и да създаде възможности за инвестиции в различни сектори, сред които туризма", описва Ангелкова задачите, с които се е заела в кралството.

По думите й в изпълнение на тази стратегия се реализират редица международни събития, част от които бе и икономическият форум, и кръглата маса Саудитска Арабия-Турция "Инвестиционни възможности в туризма в Кралство Саудитска Арабия". Сред инвестициите в туризма са и имиджовият футуристичен град Неом, увеселителен комплекс на 40 км от столицата Рияд, финансиран с над 10 милиарда долара бюджет, както и редица мащабни туристически комплекси.

Според Ангелкова България е много атрактивна дестинация за туристи от Кралство Саудитска Арабия с възможностите, които предлага в областта на културния туризъм, СПА и уелнес, както и за ваканция в летните ни и зимни курорти.