Направили сме запитване до ЕК за тълкуване на чл.89 от нашия закон за туризма, свързан с директивата за пакетните пътувания относно анулирането и възстановяването на пълната сума на потребителите, заплатили пътуванията си. Това каза пред журналисти в НС министърът на туризма Николина Ангелкова. По думите й, тази седмица се очаква отговорът на на Брюксел. На практика цялата територия на ЕС е изправена пред това положение, добави тя.

По думите й, въпросът е комплексен, защото туроператорите работят с авиокомпании и хотели, предлагат общи услуги и всичко е свързано.

Към момента за пътувания в Италия, Испания, Германия, Франция, Румъния е възможно да бъде поискано пълно възстановяване на сумата, посочи Ангелкова.

Разбираме опасенията на туристическия сектор, предстоят и днес срещи, увери министърът. Тя добави, че се обсъжда в различни формати законодателни мерки, така че да не се "счупи" бюджетът и икономиката като цяло.

"С туроператорите говорихме, с авиокомпаниите, те самите обявяват на сайтовете си и ни информираха и нас, че до 48 часа от датата на почивката всеки може да възстанови на 100 процента сумата, която е платил. Така, че заедно с бранша търсим тези балансирани решения и общи, които касаят, както потребителите, така и самите тях като икономически оператори", каза Ангелкова.

По-рано днес от туристическия бранш официално поискаха държавна помощ заради загуби от епидемията.

Големите туристически сдружения в страната отчитат 75 процента спад на продажбите на туристически услуги. С този аргумент настояват за данъчни и социални облекчения.

Туристическите организации са внесли призив към правителството българската държава да поеме разходите за социални осигуровки по изплащаните трудови възнаграждения за срок от 12 месеца, считано от 1 април. Безлихвено отсрочено плащане на ДДС и на местен данък и такса смет за 12 месеца от 1 април.

Осигуряване на целеви финансов ресурс не по-малък от 200 милиона лева от Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към търговските банки. Мораториум по влизане в сила на Наредба Н 18 за една година от 1 август.

Изпълнителният директор на Националния борд по туризъм Поли Карастоянова съобщи на пресконференцията, че браншът предлага премиерът да сформира национален икономически щаб, който от този момент да се ангажира с изготвянето на едногодишна програма за спасяване от ликвидация на двата най-засегнати от кризата във връзка с коронавируса сектори - "туризъм" и "транспорт". В него трябва да участват всички министри с икономически ресори, в това число и финансовият министър.

От бранша настояват в НС ресорната комисия да свика извънредно заседание и да сформира работен формат в контекста на приетото от парламента извънредно положение в страната. Ако това предложение бъде прието, то допускам създаване на временно действащо законодателство за времето на извънредното положение, и това би дало възможност на комисията по икономическа политика и туризъм да придвижи някои от мерките, за които, според бизнеса, се изисква законодателна промяна, обясни Карастоянова.

Министър Ангелкова съобщи още, че се обсъждат законодателни мерки, с които да бъде компенсиран туристическият бранш, който търпи големи загуби заради кризата с разпространението на коронавируса.

"Буквално в рамките на десетина дни назад започнаха изключително сериозна отмяна на резервациите. Бих искала да кажа, че разбирам сектора, но от друга страна виждате какво е положението в страната. В момента се обсъждат с министъра на икономиката, министъра на транспорта, разбира се, вицепремиерът Дончев, така и с представителите на парламентарните комисии, които са членове на отделните комисии, а какви са възможните законодателни мерки, които бихме могли да предложим, така че да не се счупи бюджета и да не се счупи като цяло икономиката", добави тя.