През тази година имаме шанс да постигнем нов рекорд и да надхвърлим 10 милиарда евро стокообмен с Германия. Това каза в интервю за БТА Анета Груйчева, икономически съветник в Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Берлин.

За първите осем месеца на 2022 г. износът за Германия надхвърля 4,4 милиарда евро, а вносът - 3,4 милиарда евро. Стокообменът възлиза на близо 7,8 милиарда евро, при 6,4 милиарда евро за същия период на предходната година, посочи тя.

Според Анета Груйчева съществува неизчерпан резерв в отношенията ни с федералните провинции от бившата Източна Германия, които в последните години са постигнали забележителен напредък в своето икономическо развитие.

Тя изтъкна, че поредицата от кризи е огромно предизвикателство, но в същото време и шанс, от който трябва да се възползваме, защото германските фирми търсят алтернативни възможности за своята дейност на сравнително близки географски отстояния и при по-изгодни условия за производство.

"Конкуренцията е силна, но България има какво да предложи и ние трябва да сме проактивната страна в този процес", смята търговското аташе на България в Берлин.

Основният интерес от родни фирми в Берлин е за развиване на дейност в областта на строителството, ИТ технологиите и креативната икономика. Според Анета Груйчева обаче на германския пазар е по-лесно да стъпиш, отколкото да се задържиш.

"Германският бизнес търси точност, качество и прецизност и ако високото ниво не може да бъде задържано, то доверието бързо се губи. И по-лошо - това вреди на имиджа на България, а той, както знаем, се възстановява много трудно. Има български фирми, които са се утвърдили вече с години на германския пазар като надеждни и коректни партньори, и съм сигурна, че това им коства ежедневни усилия", каза тя и препоръча участие на изложения и панаири в Германия на тези фирми, които искат да развиват бизнес в страната.