САЩ са останали най-големия индивидуален вносител на германски стоки в света през 2018 година, сочат данни на германската статистическа служба, цитирани от ДПА.  Американски клиенти са купили миналата година германски стоки на стойност 113,5 млрд. евро (128,4 млрд. долара), което е повишение с 1,5 на сто на годишна основа. 

Макар данните да сочат силни икономически връзки между двете страни, те биха могли и да подхранят задаваща се търговска война. Американският президент Доналд Тръмп като цяло твърди, че САЩ трябва да изнасят повече, отколкото внасят и определя като лоши партньори страните, които продават на американския пазар твърде много, без да купуват повече в замяна. 

Германският автомобилен сектор е все по-разтревожен от съобщенията, че Тръмп възнамерява да наложи мита за вноса на европейски коли на основание защита на националната сигурност. 

От гледна точка на износа и вноса, Китай е най-големият търговски партньор на Германия. Между двете страни са разменени стоки за общо 199,3 млрд. евро. Холандия е на второ място със стокообмен от 189,4 млрд. евро, а САЩ - на трето със 178 млрд. евро. 

В чужбина най-силно се търсят германски тежки машини и тежкотоварни автомобили.  Германия отчита рекордния износ от 1,3 трлн. евро през 2018 година. Експерти обаче се опасяват, че показателят може да се понижи, особено заради заплахата от търговски войни.