Американският лек суров петрол поевтиня днес с над 9 на сто в азиатската електронна търговия. Причината са трайните опасения от недостиг на мощности за складиране на фона на свиването на търсенето заради пандемията от новия коронавирус и то въпреки споразумението на страните производителки да намалят добива си, за да стимулират пазарите, предаде Франс прес.

Американският лек суров петрол поевтиня с 9,3 на сто до 15,36 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса.

Лондонският сорт брент от Северно море, чиято цена е референтна за европейския пазар, понижи котировките си с 3,2 на сто до 20,75 долара за барел.

Котировките на черното злато силно се понижиха през последните седмици заради рязкото свиване на търсенето, а то пък бе предизвикано от карантината и ограниченията за пътуванията по цял свят, въведени в борбата срещу епидемията от новия коронавирус.

Очаква се възстановяване на търсенето на петрол през второто полугодие

 

Руското министерство на енергетиката очаква търсенето на петрол постепенно да се възстанови през втората половина на 2020 година. Дотогава страните производителки трябва да избягват цялостно запълване на петролните хранилища и да не допускат срив на пазара. Това заяви енергийният министър Александър Новак в интервю за предаването "Москва. Кремъл. Путин" по телевизия "Россия-1", предаде ТАСС.

"Никога досега светът не се е сблъсквал с 20-30 процента спад в търсенето в петролния отрасъл. Когато има колебания от десетки проценти, това не е нормално. Повечето експерти са съгласни, че имаме пик на намаляващото търсене и пазарът така или иначе ще се възстанови. Необходимо е да се премине през този пик, така че да не се напълнят хранилищата, защото е ясно, че при цялостно запълване възниква ситуация на пълен срив и бихме искали да избегнем (това). Всички очакват икономиката да се възстанови през втората половина на годината и търсенето ще расте", каза Новак.

В ефира на същото предаване говорителят на Кремъл Дмитрий Песков коментира, че Русия има "въздушна възглавница" за периода на ниски цени на петрола, но тези резерви трябва да се използват внимателно и без популизъм.