Ключови демократи и републиканци в американския Конгрес се договориха в сряда за удължаване с няколко дни на срока на действие на досегашния бюджет на федералното правителство, за да не се стига до спиране на работата му, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

В САЩ от няколко месеца не може да бъде приет закон за финансите за сегашната 2024 г., отбелязва АФП.

Конгресът е потънал в партийни спорове и засега е приел само серия от минизакони за удължаване на срока на действие на досегашния бюджета на федералното правителство с няколко месеца или с няколко дни.

При изтичането на срока на всеки от тези минизакони, както ще се случи с един от тях в петък, възниква отново опасността от частично спиране на работата на федералното правителство.

Списъкът с потенциалните последици от спирането на работата на правителството е дълъг - авиодиспечерите ще останат без заплати, някои учреждения ще спрат да работят, някои хранителни помощи ще бъдат замразени, ще затворят националните паркове.

С постигнатото в сряда споразумение се предвижда срокът на финансирането на едни правителствени структури да бъде удължен до 8 март, а на други - до 22 март.

"Съгласни сме, че и двете партии в Конгреса трябва да работят, за да се финансира нашето правителство", казаха висши американски законодатели в съвместно изявление, цитирано от Би Би Си.

През последните четири десетилетия се стигна до 10 спирания напълно или частично на работата на правителствените служби на САЩ.

Двупартийната сделка ще бъде "гласувана от Камарата на представителите и Сената тази седмица", според изявление, публикувано от председателя на Камарата на представителите Майк Джонсън, лидера на мнозинството в Сената Чък Шумър, лидера на републиканците в Сената Мич Макконъл и лидера на демократите в Камарата на представителите Хаким Джефрис.