САЩ наложиха санкции на бизнесмена Владимир Потанин и финансовия сектор на страната с цел засилване на натиска върху Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

От Държавния департамент уточниха, че санкции са наложени на Потанин, който е един от най-богатите хора в Русия, неговата съпруга, пълнолетните му деца, и неговия инвестиционен холдинг "Интеррос".

"Интеррос" притежава 36 процента от "Норникел", което я прави най-големия акционер в компанията. "Норникел" е един от най-големите световни производители на паладий и рафиниран никел и сред най-ценното наследство от разделянето на руската индустрия след разпадането на СССР през деветдесетте години.

Американското финансово министерство заяви, че санкции са наложени също на "Росбанк" - базирана в Русия търговска банка, за която се предполага, че 61-годишният Потанин е придобил по-рано тази година, както и на 17 дъщерни дружества на руската банка ВТБ.

"С тези нови санкции срещу руски банки ние ще продължим изолацията на Русия от международните пазари", подчерта високопоставеният представител на министерството Брайън Нелсън.

"С днешните санкции на САЩ и предприетите действия от страна на международните ни партньори ще възпрепятстваме възможността на режима на Путин да финансира своята ужасна война срещу Украйна", допълни той.

Споменатите банки и компании, както и руското посолство във Вашингтон засега не отговарят на запитванията на Ройтерс за коментар.

В новия списък на санкционираните лица и фирми на Държавния департамент попадат също руско държавно железопътно предприятие, членове на правителството, губернаторът на Московска област и негови близки.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън коментира наложените нови санкции като ги описа като мерки срещу основни лица от финансовия сектор на Русия и длъжностни лица от висок ранг, информира агенция ТАСС.

Европейският съюз междувременно съгласува девети пакет санкции против Русия.

Руският президент Владимир Путин заяви в отговор, че Москва ще разшири търговското си сътрудничество с нови партньори, включително като увеличи рязко износа на газ за Китай, за да се пребори със западните санкции.

Путин отбеляза, че ще увеличи газовите продажби "на изток" и каза, че Русия остава привързана към идеята си за изграждането на нов "газов хъб" в Турция.