Американските компании се нареждат на четвърто място сред преките чуждестранни инвеститори в България, каза Оливие Маркет, президент на Американската търговска камара (АТК) в България, по време на бизнес закуската, организирана от Камарата с участието на премиера акад. Николай Денков, министри от правителството и членове на АТК.

"През 2018 г. когато публикувахме първата версия на този доклад, САЩ беше на 6-то място сред чуждестранните инвеститори в България. Присъствието на американските компании обаче се увеличи през годините и САЩ вече е на 4-то място. Преките чуждестранни инвестиции сега възлизат на 5,4 млрд лева сега. Изчислени са и канадските инвестиции, които възлизат на 1,3 млрд", каза Маркет.

Американските компании са създали 40 000 работни места, а канадските инвеститори - около 5000. По думите му тези стойности са добри, но могат да бъдат дори подобрени, ако има благоприятна бизнес среда и по-широка дигитализация.

"Българските общини, на чиято територия се осъществяват американските инвестиции, също много помагат на бизнеса. Имаме едни продуктивни отношения между местната власт и инвеститорите", посочи още Маркет.

По думите му има няколко стратегически инициативи, които могат да помогнат за подобряване на условията в България като инвестиционна дестинация. На първо място той посочи здравеопазването. За да се развиват компаниите инвеститори тук, е важно те да разполагат с добре обучена работна сила, за което отговаря системата на образованието, но много важно е и да се грижим за здравето на всички тези хора, каза Маркет.

Енергийният преход е друга голяма тема - всяка компания се грижи за това, за да може да постигне успешен преход към декарбонизация, посочи той.

Маркет смята още, че компаниите членове на камарата ще могат активно да участват в процеса на възстановяване на Украйна, като дават своя пример с технологии, със средства и добави, че това ще бъде ключов приоритет за АТК.

Тема на днешната бизнес закуска е 120-годишнината от установяване на дипломатическите отношения между САЩ и България.

За първи път дипломатически отношения между двете държави са установени на 19 септември 1903 г. Тогава Джон Джаксън връчва акредитивните писма на княз Фердинанд като пръв държавен представител на САЩ в София. На 24 март 1910 г. САЩ признават независимостта на България.