Делегация от енергийни експерти към Министерството на енергетиката на САЩ са представили алтернативни методи за използване на въглищата от "Мини Марица-изток". Това съобщават от пресцентъра на най-голямото държавно въгледобивно дружество у нас. Представена е била информация за изследвания и развитие на енергийни системи на основата на въглища, както и за улавяне и съхранение на въглерод.

В работната среща в Раднево са взели участие директорът по икономика и финанси на дружеството Стелиан Коев и управителите на трите рудника - Милен Манов, Живко Бончев и Тошко Кавалджиев. В дискусията са участвали и Ангелос Кокинос, зам.помощник-секретар в Службата за управление на чисти въглища и въглеродни емисии на изкопаемата енергия, д-р Джеймс Адамс и Ефстратиос Тавулареас от Държавния департамент на САЩ. Те са били придружени от служители на мисията на САЩ у нас.

Българските специалисти и американските експерти са се обединили около възможността за сътрудничество за запазване работата на топлоелектрическите централи в България.

В началото на седмицата енергийните експерти са се срещнали с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и с нейния екип и са дискутирали възможностите за подобряване на качеството на въздуха в България с помощта на нови технологии.

Срещите в София и Раднево са в рамките на Стратегическия диалог на високо равнище - форум за консултации и сътрудничество по глобални, регионални и двустранни въпроси от взаимен интерес за Република България и Съединените американски щати, посочват от пресцентъра на "Мини Марица-изток".