Америка не би могла да стане велика отново без Азия, пише Quartz, цитирана от "Блумбърг".

Изявлението на китайския президент Си Дзинпин, че страната ще отвори пазарите си за повече високотехнологични американски продукти и ще увеличи усилията си за опазването на чуждестранната интелектуалната собственост е добре дошло за компаниите в САЩ, капиталовите пазари и глобалната търговия като цяло.

Сферата на интензивна политическа и икономическа конвергенция в Азия обаче далеч не засяга само Китай, тя се разпростира от Персийския залив до Япония и от Русия до Австралия. Географски Азия също има стратегическо предимство с население от над 5 млрд. души - повече отколкото общото население на останалия свят, като страните на континента взаимодействат повече помежду си, отколкото с тези от Европа или Северна Америка.

Понастоящем търговията между Китай, Япония и Южна Корея възлиза на над 4,5 трлн. щатски долара, като търговията вътре в Азия има по-голям дял (60%) от тази на континента с останалия свят. Днес Азия се превръща в това, в което Европа и Северна Америка вече са - регионална система, чиито членове имат повече отношения помежду си, отколкото с държави от други региони.

И колкото повече американският президент Доналд Тръмп застава зад идеята си за "Америка над всичко", толкова повече азиатските страни засилват сътрудничеството помежду си, опитвайки се да съкратят прекомерната си зависимост от американския пазар.

Така всъщност именно ескалацията на търговската война между Вашингтон и Пекин научи азиатските страни, че трябва постоянно да заменят американския високотехнологичен внос с този от по-близките им азиатски търговски партньори, с които те вече търгуват повече и в които имат по-голямо влияние.

Така се оказва, че идеята за "Америка над всичко" всъщност не работи много добре за самата Америка.

За да успеят в световен мащаб, САЩ трябва да произвеждат и продават глобално, особено имайки предвид застаряващата демография на континента, слабите инвестиции в инфраструктурата и наситените пазари.

Повечето американски компании от индекса Fortune 500 (за най-големите корпорации в света), като технологичният гигант Apple например, генерират половината или дори повече от глобалните си приходи в чужбина, тъй като американският пазар просто не е достатъчно голям.

Така се оказва, че идеята за "Америка на първо място", която Тръмп се опитва да възроди, звучи страхотно, освен когато всъщност не води към идеята за "Америка сама".