Амазон (Amazon) съобщи, че купува 1800 електрически ванове за доставка на стоки от Мерцедес-Бенц (Mercedes- Benz), което към днешна дата е най-голямата подобна поръчка за германския автомобилостроител, предаде Асошиейтед прес.

При обявяването на поръчката Мерцедес изтъкна, че ще се присъедини към климатичната инициатива на основателя на Амазон Джеф Безос. Подписвайки "Климатичният залог", Мерцедес-Бенц се ангажира да стане изцяло въглеродно неутрален до 2039 година.

Емисиите на парникови газове като въглероден диоксид, които са дело на човека, трябва да спрат най-късно до края на 2050 година, за да се избегне покачването на температурите отвъд прага от 1,5 градуса по Целзий (2,7 градуса по Фаренхайт), заложен в Парижкото споразумение относно изменението на климата, според учени.

Транспортният сектор, включително увеличението на доставките от компании за онлайн търговия на дребно като Амазон, е основният източник на въглеродни емисии.

Нуждаем се от постоянни иновации и партньорство с автомобилостроители като Мерцедес-Бенц, за да декарбонизираме транспортния сектор и да се опитаме да спрем климатичната криза, заяви в комюнике Безос.

Позовавайки се на усилията, които компанията му полага, за да съкрати емисиите, Безос отбеляза, че добавянето на 1800 електрически превозни средства за доставки е още една стъпка по пътя на компанията към изграждането на най-устойчивия автомобилен парк в света. Той добави, че Амазон ще действа бързо, за да могат електрическите ванове да тръгнат по пътищата още тази година.

Макар поръчката на Амазон за електрически ванове от Мерцедес да е най-голямата в Европа, то тя изглежда нищожна в сравнение с договора, който гигантът в онлайн търговията подписа миналата година с американската стартъп компания Ривън (Rivian) за доставката на 100 000 електрически ванове до 2030 година, припомня АП.