Четири милиарда долара годишно до 2030 г. ще са необходими, за да бъдат подменени сегашните готварски печки в развиващите се страни със системи, които са по-малко енергоемки и вредни за здравето, информира Франс прес, цитирана от БТА.

Един инструмент, който все още не е достатъчно усъвършенстван, би могъл да помогне за финансирането на тази програма - въглеродните кредити.

"Без въглеродни пазари целта 2030 г. ще бъде трудна за постигане", беше обявено във вторник на среща в Париж, организирана от Международната агенция за енергията (МАЕ) с участието на правителства, институции, компании и финансови организации в Париж. Целта на срещата е дебат относно чистите методи за готвене.

Около 2,3 милиарда души, главно в Субсахарска Африка и Южна Азия, разчитат на елементарни системи за приготвяне на храната си - често три камъка около огнище, в което горят дърва, дървени въглища или тор.

В допълнение към дима, който причинява преждевременна смърт на около 3,7 милиона души годишно от частиците, изпуснати във въздуха, тяхната употреба е отговорна за близо 2 на сто от глобалните емисии на парникови газове, според референтно проучване, публикувано в "Нейчър клаймит чейндж" (Nature Climate Change).

Емисиите идват частично от изгарянето, но също и от обезлесяване.

Много проекти, публични или частни, имат за цел да заменят тези готварски печки с по-ефективни или с мини печки, които са по-затворени и използват по-малко гориво (въглища, дърва, мазут), като същевременно бъдат намалени вредните емисии, или чрез системи, работещи с "по-екологични" енергийни източници - електричество, биогаз, биоетанол, пелети.

Цената на една от тези мини печки е няколко десетки долара, което е непосилно за най-бедните.

Повече от 1300 от тези проекти, повечето в Субсахарска Африка и Южна Азия, през последните две десетилетия са генерирали въглеродни кредити, еквивалентни на един тон въглероден диоксид, според базата данни на "Бъркли карбън трейдинг проджект" (Berkeley Carbon Trading Project).

Техният напредък е един от най-бързите на пазара на въглеродни кредити, според изследователи от университета в Бъркли.

Подмяната на готварските печки представлява 5,5 на сто от въглеродните кредити, пуснати на пазара в световен мащаб или 108 милиона кредита и точно толкова тона въглеродни емисии, за които се предполага, че са "избегнати". Това е еквивалентът на една четвърт от годишните емисии на страна като Франция.

Повече от 53 милиона от тези кредити са били закупени и използвани главно от компании за компенсиране на техните собствени емисии на въглероден диоксид, останалите все още са технически в обращение.

Средната им цена е няколко долара за тон, като експертите препоръчват над 100 долара, за да направят инвестициите в прехода привлекателни.

Част от тези пари трябва да се върнат на местното население.

Трима изследователи от Бъркли са разгледали методологиите на около 50 проекта, включително най-големите доставчици на въглеродни кредити. Тяхното заключение е ясно - броят на емитираните въглеродни кредити е девет пъти по-голям от броя на реално "избегнатите" тонове въглероден диоксид.

Това се дължи на методологични отклонения, които надценяват, "избегнатите" въглеродни емисии благодарение на новите системи, но също така и на редовното им използване от населението, което понякога продължава да предпочита своите традиционни методи.

"Не e въпрос само на финансиране, трябва да бъде направено ефективно с публични политики за насърчаване на населението да използва тези политики", казахме на Международната агенция за енергията (МАЕ).

Проучването на Бъркли препоръчва да се следва дефиницията на Световната здравна организация за "чисти" готварски печки, която изключва системи с въглища и керосин, както и някои видове дървета.

Офисът на "Куантум комодити интелиджънс" (Quantum Commodity Intelligence) и агенцията за въглероден кредитен рейтинг "Кейликс глоубъл"(Calyx Global) призовават за вземане на мерки по тази препоръка, заявявайки, че тя може да изключи населението, живеещо в отдалечени райони, въпреки че ползите за тяхното здраве са значителни, отвъд целите, свързани само с климата.