80 милиона литра вино от миналогодишната реколта стои на склад в избите на българските производители. Кризата в бранша принуди лозари и винари да поискат създаването на взаимоспомагателен фонд между сектора и Министерството на земеделието.

"Продажбите на някои изби паднаха до 80%, говоря за малки бутикови изби, големите предприятия между 20 - 25%", каза Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара, цитиран от БНТ.

Произведеното и непродадено вино тежи и върху сектора на гроздопроизводителите. Винените сортове не се купуват, а цената им през последните години е паднала с до 40%. Затова от бранша се надяват изкупната цена на гроздето в предстоящата кампания да бъде между 70 и 80 стотинки за килограм.

"Неприятното е това, че ножицата между разходи и приходи все по-бързо се разширява и вече не можем да събираме средства да отглеждаме следващата реколта", обясни Младен Върбанов, производител от Поморие.

В същото време площите с винени сортове у нас намаляват всяка година и в момента са се свили до 300 000 декара. Затова лозари и винари искат да се създаде взаимоспомагателен фонд, който да гарантира оцеляването на бизнеса.

"Когато например едно семейство отглежда определени декари и има някакъв добив, който успява пазарно да реализира, ако този добив не гарантира минимални доходи, това се дофинансира от страна на този фонд", каза д-р Петьо Бошнаков от Национално сдружение на българските лозари.

Модел за социална компенсация с държавни средства вече е създаден в редица европейски страни.