Световните икономически загуби от пандемията от коронавирус могат да достигнат 8,8 трилиона долара или близо 10% от световния брутен вътрешен продукт. Това прогнозира днес Азиатската банка за развитие, цитирана от ДПА и БТА.

Прогнозата за последиците от COVID-19 при период на ограничителни мерки от шест месеца е близо два пъти по-висока от очакваното през март и април, както и от прогнозите на Международния валутен фонд и Световната банка, уточнява АБР.

При кратък период на ограничения от три месеца световната икономика би загубила 5,8 трилиона долара, което се равнява на 6,4 на сто от глобалния БВП.

В Азиатско-тихоокеанския регион икономическите загуби могат да достигнат между 1,7 трлн. долара при тримесечни ограничения и 2,5 трлн. долара при шестмесечна блокада.

Китай, откъдето през декември започна пандемията, може да загуби между 1,1 трлн. долара и 1,6 трлн. долара, прогнозира АБР.

Затварянето на граници, ограниченията за пътувания и карантинните мерки вероятно ще свият обема на световната търговия с до 2,6 трлн. долара.

В световен мащаб могат да бъдат загубени между 158 и 242 милиона работни места, като 70 на сто от общите загуби ще са в Азиатско-тихоокеанския регион.

Трудовите доходи по света ще спаднат с до 1,8 трлн. долара, от които 30 на сто - в региона на Азия и Тихия океан. В този регион се намират 96 процента от икономиките, засегнати от пандемията, където има над 4 милиона заболели.

АБР уточни, че предишните й оценки отчитат шока за туризма, потреблението, инвестициите, търговията и производствените вериги. Новите прогнози включват и увеличаването на разходите в търговията, свързани с мобилността и туризма, нарушения в доставките и инвестициите, както и отговора на правителствата за смекчаване на последиците от пандемията.

Мерките, обявени от правителствата по света, могат да помогнат за смекчаване на ефекта от COVID-19 с 30 до 40 на сто, оценява АБР. Организацията призовава правителствата да удвоят пакетите за стабилизиране на икономиката.