Американското федерално правителство отчете бюджетен излишък през януари, но дефицитът досега за бюджетната година е 77% по-висок отколкото през същия период на миналата година, предаде Асошиейтед прес.

За първите четири месеца на тази бюджетна година, започнала на 1 октомври 2018 г., дефицитът е 310,3 милиарда долара. Това е повече в сравнение с дефицита от 175,7 милиарда долара за същия период през миналата фискална година. Излишъкът през януари е бил 8,7 милиарда долара.

По-високият дефицит отразява по-големи разходи в такива области като социалното осигуряване, отбраната, плащането на лихви по националния дълг. Същевременно правителството е събрало по-малко данъци от физически лица и корпорации.

Събраните данъци от физически лица за периода октомври-януари са 818 милиарда долара, което е с 3 процента по-малко в сравнение със същия период за миналата година. За периода са събрани общо 73 милиарда долара корпоративни данъци, което е с 23 процента по-малко в сравнение със същия период за миналата година.

Приходите от мита остават високи и възлизат на 25 милиарда долара за периода октомври-януари, което е с 91 процента повече в сравнение с предната година. Това е отражение на по-високите мита, наложени от администрацията на Доналд Тръмп на Китай и на други страни в рамките на различни търговски диспути.